Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Működnek-e a kollagén tartalmú krémek?

Működnek-e a kollagén tartalmú krémek?
Segítenek-e a kollagén tartalmú krémek a ráncok elleni harcban? Hatásosabb-e a táplálékkiegészítővel bevitt kollagén?

A kollagén tartalmú készítmények piaca egyre növekszik, mivel az emberek –különösen a nők – szeretnék megőrizni a fiatalos, gyönyörű bőrüket. Többnyire két kategóriából választhatunk: hidratáló krémek vagy táplálékkiegészítők. A kollagén tartalmú táplálékkiegészítők egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, különösen a hal és a marha eredetűek. A kollagén tartalmú krémek választéka is igen széles, de vajon mennyire hatásosak? 

Segítenek-e a kollagén tartalmú krémek eltűntetni a ráncokat?
A válasz nem egyértelmű. A problémát az jelenti, hogy a tiszta kollagén molekula olyan nagy, hogy nem képes bejutni a hám rétegbe, és határozottan túl nagy ahhoz, hogy az irha rétegbe jusson, ahol szükség lenne rá. A kollagén túlnyomó része a bőr második rétegében, az úgynevezett irhában helyezkedik el. A kollagén “építés” ebben a rétegben történik, amely a bőr mögöttes szerkezetét
adja. 

Arra, hogy ezek a kollagén tartalmú krémek valóban segítenek-e új kollagént építeni a bőrben, nem igazán találunk kutatásokat, ezáltal nem bizonyítottak. Elképzelhető, hogy valamelyest segít hidratálni a bőr felszínén, de ez ideiglenes, nem feltétlenül jelenti az igazi megoldást. 

Továbbá felmerül a kérdés, hogy ezek a krémek mennyi kollagént tartalmaznak!? Tekintve a jobb minőségű kollagén tartalmú krémek árát, nem feltétlenül jelent megoldást a bőrünk megfiatalításához, hiszen túl drágák ahhoz, hogy elegendő mennyiséget jutassunk az egész testünkre. Az emberek többsége nem csak az arcukon szeretnének fiatal, ragyogó bőrt, ezért sem jelentik a krémek a kollagén pótlás fő megoldását.

Hatásosabb-e a táplálékkiegészítővel bevitt kollagén?
Figyelembe véve, hogy az elmúlt években több kutatással is bizonyították a kollagén peptid szájon át történő bevitelének hatékonyságát, a válasz igen. Ez a tápanyagokra általánosan érvényes, hogy az orális bevitele jelenti a legjobb megoldást, legyen szó a kollagénről vagy bármilyen ásványi anyagról, vitaminról.

A kutatásokban résztvevő alanyoknál már 6-12 hét után is jelentős változás történt a bőr állapotában. A ráncok mélysége csökkent, a bőr rugalmassága és hidratáltsága jelentősen javult az eltelt idő alatt.

Összegzésül elmondható, hogy a különböző kollagén tartalmú krémek talán segítenek valamelyest hidratálnia bőrt, de jobb választás egy kollagén peptid tartalmú étrend kiegészítő a bőr megfiatalításához. 

Vissza a főoldalra

Tartalomhoz tartozó címkék: Kollagén
Az oldal tetejére