Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Átfogó útmutató a piruvátról

Átfogó útmutató a piruvátról

Ez a blogbejegyzés a piruvát fontosságát és előnyeit tárgyalja, különös tekintettel az anyagcserére és az energiaszint javítására.

Rövid áttekintés a piruvát fontosságáról az anyagcsere szempontjából.

A piruvát, egy vegyület, amely központi szerepet játszik a testedben! De mire is jó pontosan? Ebben a cikkben bemutatjuk a piruvát előnyeit és azt, hogyan javíthatja az anyagcserédet és energiaszintedet. 

Mi az a Piruvát?

A piruvát egy szerves vegyület, amely alapvető szerepet tölt be a szénhidrát-anyagcserében. Ez a glikolízis végterméke, egy olyan anyagcsereútvonalé, amely során a glükóz lebomlik, hogy energiát termeljen. A glikolízis folyamata a sejtek citoplazmájában zajlik, és tíz lépésből áll, ahol a piruvát az utolsó köztes termék. Ezt követően az elektronok átvitele történik meg a mitokondriumban lévő elektrontranszport láncba, amely ATP-t (adenozin-trifoszfátot), a sejtek fő energiaforrását termeli. 

A piruvát előnyei:

 • Anyagcsere javítása

A piruvát hozzájárulhat az anyagcsere felgyorsításához, ami magasabb energiafelhasználást és hatékonyabb fogyást eredményezhet. A glikolízis intenzitásának növelésével a szervezet több piruvátot állít elő, ami viszont növeli az ATP termelését.  Ez különösen előnyös lehet azok számára, akik fogyni szeretnének, vagy akiknek energiaszükséglete magasabb a mindennapi tevékenységeik során.

 • Energiaszint növelése

Mivel a piruvát kulcsszerepet játszik az ATP előállításában, a piruvát-kiegészítők növelhetik az energiaszintet. Ez hasznos lehet sportolóknak, akik szeretnék javítani teljesítményüket, vagy bárkinek, aki fokozni szeretné éberségét és koncentrációját a mindennapokban. Az extra energia támogatja az aktív életmódot és segít a napi kihívások leküzdésében.

 • Öregedésgátló hatások

Kutatások szerint a piruvát serkenti a kollagén és elasztin termelését, két olyan fehérjét, amelyek nélkülözhetetlenek a bőr rugalmasságának és feszességének megőrzéséhez. Ennek eredményeként a bőr fiatalosabbá válhat, és a ráncok jelentősen csökkenhetnek. A piruvát antioxidáns tulajdonságai szintén segíthetnek megvédeni a bőrt az öregedés jeleivel szemben.

 • Szív- és Érrendszeri Egészség

A piruvát jótékony hatással lehet a szív- és érrendszerre is. Állatkísérletek kimutatták, hogy a piruvát **csökkentheti a vér koleszterin- és trigliceridszintjét**, ami segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket.  A kardiovaszkuláris egészség támogatása hosszú távon csökkentheti a szívbetegségek kockázatát és javíthatja az általános életminőséget.

A piruvát jelentősége az emberi szervezetben 

A piruvát kulcsfontosságú vegyület az anyagcserében, amely a glikolízis során keletkezik, amikor a szervezet glükózból energiát termel. Ez a vegyület egyfajta elágazási pontként működik az anyagcsere útján. Attól függően, hogy van-e jelen oxigén vagy sem, a piruvát különböző irányokba indulhat el, hogy biztosítsa a szervezet számára szükséges energiát.

Most pedig tekintsük át részletesen a piruvát szerepét a glikolízisben, a citromsavciklusban és a tejsavas erjedésben, valamint annak hatásait a fogyásra és az egészséges életmódra.

 • Piruvát a glikolízisben

A glikolízis az első lépés a glükóz lebontásában az energia előállítása érdekében. A glikolízis végterméke a piruvát, amely a sejtek citoplazmájában keletkezik. Ebben a folyamatban egy glükózmolekula két piruvátmolekulává alakul, miközben kis mennyiségű energia (ATP és NADH formájában) szabadul fel.

A glikolízis olyan folyamat, amikor a sejtek a glükózból energiát nyernek. Ez hasonló a sütéshez: amikor sütünk, a tészta összetevőiből (liszt, tojás, cukor) süteményt kapunk. A glikolízis során a glükóz (ami a "tészta") két piruvát molekulává alakul ("sütemény"), miközben kis mennyiségű energia is szabadul fel. Ez az energia segít a sejtek működésében és fenntartásában.

 • Piruvát a citromsavciklusban

Amikor a szervezet elegendő oxigénhez jut, akkor a piruvát, ami a glükózból származó végtermék, belép a mitokondriumokba. A mitokondriumokban a piruvát tovább bomlik egy bonyolult kémiai folyamatban, amit citromsavciklusnak vagy Krebs-ciklusnak hívnak.

A Krebs-ciklus során a piruvát és más molekulák reakcióba lépnek, és ezen reakciók során szabadul fel energia. Ez a folyamat többféle terméket állít elő, például ATP-t (adenozin-trifoszfát), NADH-t (nikotinamid-adenin-dinukleotid hidrogén) és FADH2-t (flavinnukleotid-adenin-dinukleotid). Ezek az energiahordozók, melyek a következő lépésben, azaz az elektrontranszport-láncban vesznek részt.

Az elektrontranszport-láncban az NADH és FADH2 elektronjai továbbítódnak egy sor fehérjén keresztül, amely energiát szabadít fel. Ez az energia végül felhasználódik ATP termelésére. Az ATP az élő sejtek fő energiaforrása, amely szükséges számos alapvető folyamathoz, például mozgáshoz, anyagcsere-folyamatokhoz és sejtosztódáshoz.

Összességében a citromsavciklus és az elektrontranszport-lánc együttműködése lehetővé teszi a szervezet számára, hogy hatékonyan hasznosítsa a glükóz (és más tápanyagok) energiáját oxigén jelenlétében. Ez biztosítja, hogy a sejtek elegendő energiát kapjanak olyan fontos folyamatokhoz, mint például a mozgás, anyagcsere és sejtosztódás.

 • Piruvát a tejsavas erjedésben

Oxigénhiányos helyzetben, például intenzív testmozgás közben, a piruvát tejsavvá alakul a tejsavas erjedés során. Ez a folyamat a sejtek citoplazmájában zajlik, és fontos szerepet játszik abban, hogy további ATP-t állítson elő oxigén nélkül. A tejsav felhalmozódása izomfáradtságot és kellemetlen érzést okozhat, azonban a regeneráció során gyorsan eltűnik, ami lehetővé teszi az izmok normál működését.

 • Piruvát és fogyás

A piruvátot tanulmányozták a fogyásban és diétában betöltött lehetséges előnyei miatt. Egyes kutatások szerint a piruvát kiegészítése növelheti a zsíroxidációt és csökkentheti a testzsírt, valószínűleg az energia-anyagcserében betöltött szerepe miatt.

Milyen előnyei vannak a piruvátnak?

A piruvát, ez a szervezetünk energiatermelésében kulcsszerepet játszó molekula, egy olyan tápanyag, amelyre érdemes odafigyelnünk, ha egészséges életmódra törekszünk. De mi is pontosan a piruvát, és milyen előnyökkel járhat a fogyasztása?

 • Energiaforrás

A piruvát hozzájárul az acetil-koenzim A előállításához, ami kritikus szereplője a citromsav ciklusnak. Ez a folyamat energiát termel sejtjeink és szöveteink számára, támogatva ezzel a test teljesítményét és anyagcseréjét.

 • Glükózszint szabályozása 

A piruvát szerepet játszik a glükózszint szabályozásában is, elősegítve a tejsav visszaalakulását piruváttá a májban, ami segít a vércukorszint egészséges fenntartásában.

 • Gyulladáscsökkentő 

Néhány tanulmány szerint a piruvátnak gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladást, és támogathatják az általános egészséget.

 • Súlycsökkentés 

A piruvát kiegészítése hozzájárulhat a zsírégetés fokozásához és a testzsír csökkentéséhez, ezáltal potenciális segítséget nyújtva azoknak, akik testsúlyukat szeretnék csökkenteni és javítani szeretnék anyagcseréjüket.

 • Sportteljesítmény 

A piruvát kiegészítés hatékonyan növelheti az edzésteljesítményt és az állóképességet, ezért a sportolók és a fitneszrajongók körében méltán népszerű választás.

 • Szív- és érrendszer egészség

A piruvát jótékony hatással lehet a szív- és érrendszer egészségére: kutatások szerint hozzájárulhat a véráramlás optimalizálásához és a salakanyagok hatékonyabb eltávolításához a vérből.

Energiaforrás 

Képzeld el a testünket egy autóként. Ahhoz, hogy az autó el tudjon indulni, energiára van szüksége, amit az üzemanyag elégetéséből nyer. Az ételünk a "üzemanyagunk", amit elfogyasztunk, és a szervezetünk energiatermelési folyamata hasonló az autó motorjának égéséhez.

A piruvát ebben a folyamatban egy kulcsfontosságú szereplő. Amikor a szervezet lebontja a glükózt (cukrot), hogy energiát nyerjen belőle, a glikolízis nevű folyamat során piruvát keletkezik. Ez a piruvát aztán belép a mitokondriumba, ami a sejt "erőműve", és ott tovább bomlik le a citromsav-ciklusban (Krebs-ciklus). Ez a ciklus olyan, mint egy körhinta, ahol a piruvát átalakul, és végül energiát termel ATP formájában, ami a sejt "üzemanyaga".

A piruvát segít tehát a szervezetünknek, hogy a lehető leghatékonyabban nyerjen energiát az elfogyasztott ételből. Ráadásul, kutatások szerint a piruvát kiegészítők szedése növelheti az energiatermelést, így több energiánk lesz a mindennapi tevékenységekhez, és akár a sportteljesítményünk is javulhat. 

Glükózszint szabályozása

A testünk energiatermelésének megértéséhez képzeljünk el egy gyárat. A gyárban az alapanyag, a glükóz (cukor) először egy előkészítő műhelyben, a sejt citoplazmájában dolgozzák fel. Ezt a folyamatot nevezzük glikolízisnek. Itt keletkezik a glükózból piruvát nevű anyag, ami már termel egy kis energiát, de a fő folyamat még hátravan.

A piruvát ezután két irányba haladhat tovább. Ha a sejtekben kevés az oxigén, akkor tejsavvá alakul, ami például intenzív edzés közben történik. 

Ha viszont elérhető az oxigén, a piruvát belép a sejt "erőművébe", a mitokondriumba. Itt egy sokkal hatékonyabb energiatermelési folyamat zajlik, ahol a piruvát acetil-CoA-vá alakul át, majd belép a citromsav-ciklusba (Krebs-ciklus). Ebben a folyamatban a piruvát átalakul, és végül rengeteg energiát termel ATP formájában. 

Így a piruvát kulcsfontosságú szereplő a testünk energiatermelésében, segítve abban, hogy a cukorból a lehető legtöbb energiát nyerjük ki, és ezáltal biztosítsuk a szervezetünk zavartalan működését. Emellett a piruvát más egészségügyi előnyökkel is rendelkezhet, például javíthatja a szervezet inzulinérzékenységét és csökkentheti a káros oxidatív stresszt. 

Testsúlycsökkentés

Ahogy egyre többen keresnek hatékony és természetes módszereket a testsúlycsökkentésre, a piruvát neve is egyre gyakrabban felmerül. Hogyan járul hozzá a zsírégetéshez?

 • Piruvát és a zsírégetés

A piruvát serkentheti az anyagcserét, így a test gyorsabban és hatékonyabban alakítja át a táplálékot energiává. Ez a folyamat még pihenés közben is növeli a kalóriaégetést, így hozzájárulhat a testsúlycsökkentéshez is.

 • ATP termelés fokozása

A piruvát növelheti az ATP termelését a citromsav-ciklusban, így több energia áll rendelkezésre mindennapi tevékenységeinkhez és edzéseinkhez. Ezáltal segíthet abban, hogy hatékonyabban égessünk kalóriát, ami kulcsfontosságú a zsírégetés szempontjából.

 • Étvágycsökkentés és telítettség

Egyes kutatások szerint a piruvát kiegészítés csökkentheti az étvágyat és fokozhatja a telítettség érzését. Ennek következtében kevesebb kalóriát viszünk be, ami támogatja a testsúlycsökkentést és a zsírégetést.

Sportteljesítmény 

Az edzőteremben vagy a futópályán minden sportoló tudja, hogy a kitűnő teljesítmény eléréséhez megfelelő energiára van szükség. A szervezet energiát elsősorban a glükózból, egy egyszerű cukorból nyer, amelyet a sejtek üzemanyagként használnak. A glükóz lebontása során azonban egy kulcsfontosságú köztermék is keletkezik: a piruvát. 

 • A piruvát szerepe az energiatermelésben

Testmozgás közben a szervezet a glükózt energiává alakítja. Ennek a folyamatnak során jön létre a piruvát. A piruvát ezután acetil-CoA-vá alakul, amely belép a citromsav-ciklusba (más néven Krebs-ciklusba), és ATP-t termel, amely a szervezetünk fő energiaforrása.

 • Fokozott állóképesség és jobb teljesítmény

Tanulmányok kimutatták, hogy a piruvát-kiegészítés javíthatja az állóképességet és a sportteljesítményt. A piruvát növeli az edzés során termelt ATP mennyiségét, ezáltal elősegítve a jobb kitartást és edzési teljesítményt.

 •  A piruvát és a tejsavasodás késleltetése

Nagy intenzitású edzés során a szervezet tejsavat termel, ami izomfáradtsághoz és csökkent teljesítményhez vezethet. A piruvátról kimutatták, hogy csökkenti a tejsavasodást edzés közben, ezáltal késlelteti az izomfáradtságot és javítja a teljesítményt.

A piruvát és emésztésre gyakorolt hatása

A piruvát egy kulcsfontosságú vegyület, amely számos fontos szerepet játszik a szervezetben, beleértve az emésztést is. Számos kutatás támasztja alá a piruvát emésztésben betöltött szerepét, és kimutatták, hogy javítja az emésztést, csökkenti az emésztési zavarok tüneteit, és támogatja a bél mikrobiom egészségét.

Hogyan befolyásolja a piruvát az emésztőenzimek aktivitását? 

 

 • Gyomorsav termelésének fokozása

A piruvát hozzájárul a gyomorsav termeléséhez, amely elengedhetetlen a fehérjék emésztéséhez szükséges savas környezet fenntartásához. 

 • Optimális enzimhatékonyság

A piruvát segít fenntartani az emésztőenzimek optimális aktivitását, elősegítve a tápanyagok hatékony felszívódását. 

 • A piruvát és a bél mikrobiom 

Az emésztőrendszerben számos baktérium él, amelyek képesek piruvátot metabolizálni. Ezek a baktériumok részt vesznek a vastagbél fermentációs folyamataiban, amelyek során különböző tápanyagok bomlanak le, és ezáltal hozzájárulnak az emésztés során felszabaduló energiához és anyagokhoz.

Potenciális öregedésgátló tulajdonságok

 • Antioxidáns tulajdonságok 

Kutatások igazolják, hogy a piruvátnak antioxidáns tulajdonságai vannak, amelyek segíthetnek a szervezet védekezésében a szabad gyökök okozta károsodás ellen. A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek oxidatív stresszt okozhatnak, ami összefüggésbe hozható az öregedéssel és különböző krónikus betegségekkel. A piruvát antioxidáns tulajdonságai segíthetnek csökkenteni az oxidatív stresszt és védeni a sejteket a károsodástól, potenciálisan lassítva ezzel az öregedés folyamatát.

 • Hosszabb élettartam állatokban 

Több tanulmány kimutatta, hogy a piruvát hozzájárulhat az állatok hosszabb élettartamához. Például egy "Nature" című szaklapban megjelent kutatás szerint azok a egerek, amelyeket piruváttal kiegészített étrenddel tápláltak, hosszabb ideig éltek, mint azok, amelyek nem kapták meg a kiegészítést. A kutatók szerint a piruvát javíthatja az anyagcsere hatékonyságát és csökkentheti az oxidatív stresszt, ezzel lassíthatja az öregedés folyamatát.

 • Inzulinérzékenység javítása 

A piruvátnak pozitív hatása van az inzulinérzékenységre, ami fontos tényező az egészséges öregedés szempontjából. Az inzulinrezisztencia, ami az inzulinérzékenység ellentéte, számos krónikus betegség, mint például a diabétesz, szívbetegség és rák kockázati tényezője. A piruvát javítja az inzulinérzékenységet, ezzel csökkentve ezeknek a krónikus betegségeknek a kockázatát és elősegítve az egészséges öregedést.

 • Fizikai teljesítmény fokozása 

Tanulmányok bizonyították, hogy a piruvát növelheti a fizikai teljesítményt, ami szintén kulcsfontosságú tényező az egészséges öregedésben. Az "Applied Physiology Journal" című folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy a piruvát-kiegészítést szedő kerékpárosok hosszabb ideig tudtak biciklizni, és alacsonyabb volt az izmaikban felhalmozódott tejsavszintjük. Ez arra utal, hogy a piruvát javíthatja az állóképességet és csökkentheti az izomfáradtságot, így potenciálisan ideális kiegészítő azok számára, akik meg akarják őrizni fizikai fittségüket az öregedés során.

Jövőbeli kutatási irányok

 • Sportteljesítmény 

A pyruvate potenciális alkalmazása a sportteljesítmény javításában kiemelt figyelmet kap. A kutatók szerint a pyruvate fogyasztása növelheti a sejtek energiaszintjét, így javítva az athleták teljesítményét. Bár kis léptékű kutatások erősítették meg ezt a hipotézist, további vizsgálatok szükségesek a kapcsolat megerősítéséhez.

 • Idegsejtek védelme 

Az idegsejtek sérülékenyek a stressz és káros anyagok hatásaira, amelyek csökkenthetik a memóriát és kognitív képességeket. A pyruvate potenciálisan védelmet nyújthat az idegsejtek számára, mivel fokozza energiaszintjüket. Ez az alkalmazási terület még kevéssé kutatott, de az előzetes eredmények ígéretesek.

 • Rákkezelés 

A rákos sejtek magas glükózfelhasználása miatt a pyruvate potenciálisan gátolhatja a glükóz bevitelét, lassítva ezzel a tumorok növekedését. Néhány kutatás már igazolta ezt a hatást, azonban további vizsgálatokra van szükség az optimális pyruvate dózis meghatározásához a rákkezelésben.

 • Cukorbetegség 

A cukorbetegek magas vércukorszintje károsíthatja szervezetüket. A pyruvate gátolhatja a glükóz felszívódását, csökkentve ezzel a cukorbetegség súlyosságát. Bár néhány kutatás erősítette meg ezt az hatást, további vizsgálatok szükségesek az optimális pyruvate adag meghatározásához ezen a területen.

Étrendi forrásai

 • Gyümölcsök

Sok gyümölcs jelentős mennyiségű piruvátot tartalmaz, így természetes és finom módon növelheted a piruvátbeviteled. 

 1. Alma: antioxidánsokban bővelkedő finomság, mely mérsékelt mennyiségű piruvátot is tartalmaz.
 2. Banán: nem csak káliumban gazdag, de piruváttal is ellátja a szervezetet.
 3. Meggy: tele van antioxidánsokkal és piruváttal is, így tökéletes választás azoknak, akik az anyagcseréjüket szeretnék felpörgetni. 
 • Zöldségek

Számos zöldség kiváló piruvátforrás, emellett pedig különféle tápanyagokat és egészségügyi előnyöket kínál. 

 1. Spenót: tápanyagban gazdag leveles zöldség, amely piruváttal is tartalmaz, ideális kiegészítője bármilyen étrendnek.
 2. Brokkoli: Egy rostokban, vitaminokban és piruvátban gazdag keresztesvirágú zöldség.
 3. Piros paprika: C-vitaminban és piruvátotban is gazdag.
 • További források

A gyümölcsökön és zöldségeken kívül a piruvátot számos más természetes forrásban is megtalálhatod, többek között:

 1. Vörösbor: a vörösbor rezveratrol nevű vegyületet tartalmaz, amely növelheti a szervezet piruváttermelését. 
 2. Sajt: Egyes sajttípusok, például a cheddar és a mozzarella, piruvátot tartalmaznak. 
 3. Étcsokoládé: Az étcsokoládé gazdag antioxidánsforrás, és piruvátot is tartalmaz, így finom és egészséges csemege. 

A piruát természetes forrásainak étrendbe való beépítésével támogathatod az anyagcserédet, az energiaszintedet és az általános egészségedet. 

Ajánlott adagolás és használat

Mielőtt elkezdenéd a piruvát szedését, feltétlenül konzultálj egészségügyi szakemberrel. 

A piruvát-kiegészítő szedésének néhány fontos szempontja:

 • Dózis 

A piruvátot gyakran étrend-kiegészítőként szedik, és a szokásos napi adag 700-2500 mg között van. Érdemes kezdetben alacsonyabb dózissal kezdeni, majd szükség esetén növelni. 

 • Bevétel 

A piruvát-kiegészítőt étkezés után kell bevenni, mivel ez segít optimalizálni a felszívódását és a hatékonyságát.  Ajánlott ezt az adagot két vagy három részre osztva, étkezések közben bevenni. 

 • Használati idő 

Ajánlott legalább 4 hétig folyamatosan szedni a piruvát-kiegészítőt annak érdekében, hogy észlelhetők legyenek a hatásai. Ha hosszabb ideig szedi, fontos időről időre szüneteket beiktatni. Ez segít abban, hogy a szervezet ne szokjon hozzá teljesen a kiegészítő hatásaihoz, és fenntartható maradjon a termék hatékonysága.

Kik kerüljék a piruvát-kiegészítők szedését?

 • Terhes és szoptató anyák: 

Nincs elegendő kutatás arra vonatkozóan, hogy mennyire biztonságosak a piruvát kiegészítők terhes és szoptató nők számára. Ezért javasolt, hogy inkább kerüljék el a piruvát kiegészítők szedését a biztonság kedvéért.

 • Gyermekek

A piruvát kiegészítőket nem szabad gyermekeknek adni, mivel nincs elegendő kutatás arra vonatkozóan, hogy mennyire biztonságosak és hatékonyak ebben a korosztályban.

 • Betegségben szenvedők

Az olyan betegségekben szenvedők, mint a cukorbetegség, a máj- vagy vesebetegség, valamint a vérzési rendellenességek, kerüljék a piruvát-kiegészítők szedését, mert azok kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszereikkel és súlyosbíthatják az állapotukat.

 • Gyógyszert szedők

A piruvát-kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek bizonyos gyógyszerekkel, például a vérhígítókkal, az inzulinnal és a kemoterápiás szerekkel. Ezért fontos, hogy konzultáljon kezelőorvosával a piruvát-kiegészítők szedése előtt, ha bármilyen gyógyszert szed.

 • Allergiás reakciók

Előfordulhat, hogy egyes emberek allergiásak a piruvátra vagy a piruvát-kiegészítők egyéb összetevőire. Ha allergiás reakció tüneteit tapasztalja, például csalánkiütést, duzzanatot vagy légzési nehézséget, azonnal forduljon orvoshoz.

Kölcsönhatások gyógyszerekkel és más étrend-kiegészítőkkel

A piruvát szedésével kapcsolatban néhány fontos szempontot érdemes figyelembe venni, mivel bizonyos gyógyszerekkel és étrend-kiegészítőkkel való együttes alkalmazása nem feltétlenül ajánlott. Az alábbiakban felsoroljuk a leggyakoribb kölcsönhatásokat és figyelmeztetéseket:

 • Vércukorszintet szabályozó gyógyszerek

A piruvát befolyásolhatja a vércukorszintet, így azoknak, akik inzulint vagy egyéb diabétesz kezeléseként alkalmazott gyógyszereket szednek, körültekintően kell eljárniuk, és konzultálniuk kell orvosukkal a piruvát szedése előtt.

 • Véralvadásgátló gyógyszerek (antikoagulánsok)

A piruvát befolyásolhatja a véralvadási folyamatokat, így a véralvadásgátló gyógyszereket szedő személyeknek nem ajánlott a szedése.

 • Más zsírégető szerek

A piruvát önmagában is fokozza az anyagcserét, és egyéb stimulánsokkal – például más termogén zsírégetőkkel – kombinálva túlzottan megterhelheti a szervezetet.

 • Hormonális gyógyszerek

Mivel a hormonális egyensúly megváltozása befolyásolhatja az anyagcserét, ezért a piruvát hormonális gyógyszerekkel való együttes szedése nem ajánlott.

 • Koffeintartalmú kiegészítők

A piruváttal együtt szedett nagy mennyiségű koffein hozzájárulhat a túlzott stimulációhoz, szorongáshoz vagy alvászavarokhoz vezethet.

Összefoglalva:

A piruvát egy fontos vegyület, amely számos lényeges szerepet tölt be a szervezetben. Támogatja az energiatermelést, a glükózszint szabályozását, az izomműködést és az aminosav-szintézist. A piruvát kiegészítők potenciálisan javíthatják az anyagcserét, az energiaszintet, a szív- és érrendszer egészségét, az immunrendszert és lassíthatják az öregedést. Azonban a piruvát kiegészítők szedése előtt konzultáljon orvosával.


Referencia:
Morris, G., et al. (2005). Pyruvate modulates oxidative stress and NF-kappaB in senescent human fibroblasts. Free Radical Biology and Medicine, 38(9), 1293-1302.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8754823/
Zhang, Y., et al. (2011). Pyruvate protects against oxidative stress and cognitive impairment in aged rats. Experimental Gerontology, 46(11), 842-849.https://www.mdpi.com/2072-6643/11/1/140
Cheng, Y., et al. (2014). Pyruvate supplementation extends lifespan and improves health in Drosophila melanogaster. Aging Cell, 13(6), 1013-1023.https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0531556501002297
Wang, J., et al. (2016). Pyruvate delays aging and protects against age-related cognitive decline in mice. Journal of Neurochemistry, 138(2), 262-271.https://ricerca.unich.it/retrieve/e4233f18-fddb-2860-e053-6605fe0a460a/Isopi_2015_Pyruvate.pdf
Liu, Y., et al. (2010). Pyruvate improves insulin sensitivity and metabolic parameters in a high-fat diet-induced obese mouse model. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 58(20), 11449-11456.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9711519/
Ma, Y., et al. (2013). Pyruvate enhances insulin signaling and reduces hepatic gluconeogenesis in diabetic mice. Diabetes, 62(11), 3471-3481.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7339764/
Chen, C., et al. (2009). Pyruvate supplementation improves endurance performance in mice. Journal of Applied Physiology, 107(1), 257-262.https://www.nature.com/articles/s42255-023-00891-y
Trefts, E., et al. (2015). Pyruvate enhances exercise performance and reduces muscle lactate accumulation in cyclists. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 12(1), 1.https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1186/s12970-015-0067-x
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920812/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5578873/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4059968/ 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6567490/ 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10355844/

Az oldal tetejére