Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért hasznos az Omega 3-at E-vitaminnal együtt szedni?

Miért hasznos az Omega 3-at E-vitaminnal együtt szedni?

Miért van szükség az Omega 3 pótlásra? Mire jó az E vitamin? Miért jó választás a kettőt együtt szedni?

Lássuk először az Omega 3 előnyeit...

Nem kérdés, hogy a legtöbben már hallottak az Omega 3 szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól. Az Omega 3 zsírsavak gyulladást csökkentő, szív- és érrendszert támogató tulajdonsággal bírnak. Továbbá csökkentik a szívinfarktus, a stroke és a trombózis kockázatát, valamint optimalizálják a vérnyomást. Segítik az agy fejlődését, a gondolkodást. Az Omega 3 zsírsavak által megnő a szervezet inzulin érzékenysége, ezáltal jobban használja fel az elfogyasztott szénhidrátokat. Terhesség alatt is nagy jelentősséggel bír ezen zsírsavak fogyasztása, mivel elősegítik a gyermek agyának normális fejlődését. Pótlásuk fontos, mivel esszenciális zsírsavak, a szervezetünk nem képes előállítani őket.

Az Omega 3 család legismertek formái az ALA, a DHA és az EPA. Az ALA – más néven Alfa-linolén sav – növényi eredetű, amelynek legfőbb forrásai a lenmag és a dió. Az EPA és a DHA fejti ki igazán a fent említett pozitív tulajdonságokat, ezek többnyire tengeri hal és alga eredetűek. A probléma az ALA-val, hogy kevesebb, mint 5%-a alakul át az igazán hasznos EPA és DHA formátumokba. Hazai táplálkozásunkban kevés jó minőségű Omega 3 zsírsavakhozjutunk hozzá, érdemes valamilyen módon pótolni őket.

Zárásként elmondható, hogy az Omega 3 formátumok közül az EPA és a DHA tartalmú termékeket érdemes fogyasztani. Normál esetben nincs szükségünk nagy mennyiségre ezekből a zsírsavakból, azonban érdemes emeltebb mennyiségben fogyasztanunk, ha jelentkeztek a szív- és érrendszeri problémák, és a kognitív zavarok.

Mire jó az E vitamin?

Az E vitamin egy gyűjtőnév, a termékek címkéjén tokoferol néven találhatjuk meg, amelynek több formáját is megkülönböztetjük. Ezek közül az alfa-tokoferol bizonyult a leghatékonyabbnak. Az E vitamin magas antioxidáns hatással és sejthártya védő tulajdonsággal bír. Az antioxidánsok hasznosságáról sokat hallani, azonban a legtöbbjük vízoldékony. Az E vitamin zsírban oldódik, ezen tulajdonsága révén más területekre jut el a szervezetben, például az agysejtekhez is.

További pozitív tulajdonságai a teljesség igénye nélkül:

• pozitív hatása van az agyműködésre
• sportolás által keletkező oxidáció ellen is hat, csökkenti az izomfáradtságot
• fokozza a szervezet oxigén ellátását, mivel részt vesz a vörösvértestek képződésében
• segíti az érfalra kirakódott zsírrészecskék lebontását
• kiemelten pozitív hatása van a szív- és érrendszerre
• védi a tüdőt a légszennyezés káros hatásaitól
• nőknél csökkenti a vetélés arányát
• segít lassítani az öregedést

Miért jó választás az Omega 3-at és az E vitamint együtt szedni?

Az Omega 3 zsírsavak könnyen oxidálódnak, azonban az E vitamin segít ennek a folyamatnak a megakadályozásában. Mindkét hatóanyag kiemelt fontosságú szerepeket tölt be a szervezetünkben

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitaminok
Az oldal tetejére