Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A multivitaminok valóban hatásosak?

A multivitaminok valóban hatásosak?
Valóban hatásosak a multivitaminok, vagy az ásványi-anyag komplexek szedése?

A multivitaminok és az ásványi-anyag komplexek a leggyakrabban használt étrend-kiegészítők a világon. Népszerűségük az elmúlt évtizedekben rohamosan nőttek. Egyesek úgy vélik, hogy a multivitaminok javíthatják az egészséget, kompenzálhatják a rossz táplálkozási szokásokat, sőt csökkenthetik a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát.

Cikkünk a multivitaminok mögötti tudományos bizonyítékokat vizsgálja.

Mik azok a multivitaminok?

A multivitaminok olyan étrend-kiegészítők, amelyek számos különböző vitamint és ásványi-anyagot tartalmaznak, néha más növényi összetevőkkel együtt. Tekintettel arra, hogy nincs szabvány arra vonatkozóan, hogy mi számít multivitaminnak, a tápanyag-összetételük márkánként és termékenként változik.

Számos formában kaphatók, többek között tabletták, kapszulák, porok és folyadékok formájában.

A legtöbb multivitamint naponta egyszer vagy kétszer kell bevenni. Mindenképpen olvassa el a címkét, és kövesse az ajánlott adagolási utasításokat.

Mit tartalmaznak a multivitaminok?

Tizenhárom vitamin és körülbelül 15 ásványi anyag nélkülözhetetlen az egészségünkhöz. Sok közülük enzimeket és hormonokat termel, erősíti az immunitást, és fenntartja az idegek és szervek megfelelő működését.

A szervezetednek ezekre a tápanyagokra a szaporodáshoz, a létfenntartáshoz, a növekedéshez és a testi folyamatok szabályozásához is szüksége van.

A multivitaminok számos ilyen vitamint és ásványi anyagot tartalmazhatnak - de eltérő mennyiségben. Tartalmazhatnak más összetevőket is, például gyógynövényeket, aminosavakat és zsírsavakat is.

Multivitaminok és szívbetegségek

A szívbetegség világszerte az egyik vezető halálozási ok.

Egyes tanulmányok szerint a multivitaminok összefüggésbe hozhatók a szívroham és a halálozás kockázatának csökkenésével, míg mások nem mutatnak ki hatást.

A Physicians' Health Study II több mint 14 000 középkorú férfi orvosnál vizsgálta a napi multivitaminhasználat hatásait több mint egy évtizeden keresztül, és nem találtak csökkenést a szívroham, a stroke vagy a halálozás tekintetében.

Egy újabb vizsgálat azonban kimutatta, hogy a nők körében - de a férfiaknál nem - a multivitaminok több mint 3 éven át történő szedése összefüggésbe hozható a szívbetegségben való elhalálozás alacsonyabb kockázatával.

Multivitaminok és a rák

A multivitaminok használatával és a rák kockázatával kapcsolatos bizonyítékok szintén vegyesek.

Egyes tanulmányok szerint nincs hatása a rák kockázatára, míg mások a multivitaminok használatát a rák kockázatának növekedésével hozzák összefüggésbe.

Egy kutatásban, amelyen 47 289 ember vett részt, a multivitaminokat szedő férfiaknál 31%-kal alacsonyabb rákkockázatot találtak, de a nőknél nem volt hatás.

Két másik kutatásban - az egyik csak nőket, a másik pedig férfiakat és nőket egyaránt bevonva - a multivitaminok hosszú távú szedését a vastagbélrák csökkent kockázatával hozta összefüggésbe.

A legfrisebb tanulmányok szerint a hosszú távú, napi szintű multivitamin-használat csökkentette a rák kockázatát mind a korábban rákos megbetegedésben szenvedő, mind a betegséggel nem rendelkező férfiak esetében.

A multivitaminoknak vannak más egészségügyi előnyei is?
 
  • Agyműködés

Számos kisebb, meghatározott populációkat vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a multivitaminok javíthatják az idősebb felnőttek memóriáját.

A multivitaminok hatással lehetnek a hangulatra is. A kutatások nemcsak a rossz hangulat és a tápanyaghiány között mutattak ki összefüggéseket, hanem a táplálék-kiegészítők és a szorongás és a depresszió tüneteinek csökkenése között is.

  • A szem egészsége

Az időskori makuladegeneráció a vakság egyik vezető oka világszerte.

Egy tanulmány szerint az antioxidáns vitaminok és ásványi anyagok szedése lassíthatja a progresszióját és segíthet megelőzni.

Továbbá egyes bizonyítékok arra utalnak, hogy a multivitaminok csökkenthetik a szürkehályog, egy másik széles körben elterjedt szembetegség kialakulásának kockázatát.

A multivitaminok egyes esetekben károsak lehetnek

A multivitaminok szedésekor az adagolás lényeges tényező, amelyet figyelembe kell venni.

Bár egyes vitaminok és ásványi-anyagok nagy dózisai egyes emberek számára elfogadhatóak, a nagy mennyiségek károsak lehetnek.

A megfelelő adagolás függhet a vitamin oldhatóságától, amelyet a következő két csoportba sorolunk:

  • Vízben oldódó:

A szervezet a vizelettel üríti ki a felesleges mennyiséget ezekből a vitaminokból.

  • Zsírban oldódó:

Mivel a szervezetednek nincs könnyű módja arra, hogy megszabaduljon tőlük, a felesleges mennyiség felhalmozódhat a májadban.

A várandósoknak különösen óvatosnak kell lenniük az A-vitamin bevitelével, mivel a túlzott bevitel káros lehet a magzatra!

A D-vitamin-toxicitás ritka, és nem valószínű, hogy multivitaminok használatából adódóan alakul ki. Az A-vitamin-toxicitás azonban jóval gyakoribb.

Ha multivitaminokat szed és mellette egészségesen étkezik, számos tápanyagból túllépheti az ajánlott napi bevitelt.

A dohányosoknak kerülniük kell a nagy mennyiségű béta-karotint vagy A-vitamint tartalmazó multivitaminokat, mivel ezek a tápanyagok növelhetik a tüdőrák kockázatát.

Bizonyos ásványi anyagok, például a vas nagy dózisai gyomorpanaszokhoz, székrekedéshez, hányáshoz és ájuláshoz vezethetnek. A vas korlátozhatja a szervezet cinkfelszívódási képességét is.

Különösen a férfiaknak kell odafigyelniük a vasfogyasztásra, mivel hajlamosak több vasat raktározni, mint a nők, valamint a hemokromatózisban szenvedő egyéneknek.

Szedjen multivitaminokat?

A multivitaminok nem mindenkinek ajánlottak. Ennek ellenére bizonyos népcsoportok számára hasznosak lehetnek a multivitaminok, többek között:

  • Idősebb felnőttek:

A B12-vitamin felszívódása a korral csökkenhet. Emellett az idősebb felnőtteknek több kalciumra és D-vitaminra lehet szükségük.

  • Vegánok és vegetáriánusok:

Mivel a B12-vitamin elsősorban állati eredetű élelmiszerekben található, a növényi alapú étrendet követőknél nagyobb a veszélye annak, hogy hiányt szenvednek ebből a vitaminból. Hiányuk lehet továbbá kalciumból, cinkből, vasból, D-vitaminból és omega-3 zsírsavakból is.

  • Diétázók:

A multivitaminok előnyére válhatnak azok is, akik fogyókúráznak és alacsony kalóriatartalmú ételeket esznek, vagy nem jutnak elegendő tápanyaghoz az étrendjükből.

Összegezve

Ha tápanyaghiányban szenved, a legjobb, ha az adott tápanyagot pótolja. A multivitaminok sok tápanyagot tartalmaznak, amelyek többségére nem biztos, hogy szüksége van. Konzultáljon a háziorvosával, hogy eldöntse, mi a legjobb megoldás Önnek.

Ezenkívül az a legjobb, ha nem azért szed multivitamint, hogy kompenzálja a rossz étrendet. A friss, teljes értékű élelmiszerekből álló, kiegyensúlyozott étrend sokkal inkább biztosítja hosszú távon a jó egészséget.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitaminok
Az oldal tetejére