Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mire jó az Ashwagandha?

Mire jó az Ashwagandha?
Honnan származik az Ashwagandha? Miért hasznos a szervezet számára? Kiknek ajánlott főként a szedése?

Az ashwagandha egy ősi adaptogén gyógynövény, amely India trópusi területein és észak Afrikában őshonos. Botanikai neve a Withania somnifera, továbbá ismert még indiai ginseng néven is. Az indiai Arjuvédában (tradicionális gyógyítási rendszer) az egyik legfontosabb növény. Évezredek óta használják a stressz kezelésére és a hormonháztartás javítására. Az arjuvédikus gyógyászatban a fiatalság forrásaként is ismert. Maga a növény a ló illatához hasonlít, innen jön a név “ashwa” (ló) “gandha” (szag), ezért is mondják, hogy fogyasztása a ló erejét adja. Több mint 35 alkotóelemet azonosítottak a növényben. A növény gyökerét és leveleit használják fel főként, amelyekben nagy koncenttrátumban található meg az úgynevezett withalolide (vitanolid) hatóanyag, amely a fő alkotóeleme. A termék vitanolid tartalmát általában a címkén is feltűntetik.

Ashwagasndha tabletta

Miért hasznos a szervezet számára?

1. Segít csökkenteni a stresszt és a szorongást
Az ashwagandha segít csökkenteni a magas kortizol szintet, amely stressz hormonként ismert. A stressz az egyik fő faktor a betegségek kialakulásában. A szorongást és az álmatlanságot is képes csökkenteni, mivel hat az idegrendszerre is.

2. Optimalizálja a hormonrendszert
Férfiakban a tesztoszteron szint növekedést két úton éri el. Csökkenti a magas kortizol hormon szintet (~30%-kal), amely a tesztoszteron hormon ellenlábasa. Ha a kortizol szint magas, akkor a tesztoszteron szint lecsökken. A luteinizáló hormon serkentés által éri el a másik hatását, amely a herékre hat. Megfigyelték, hogy javult a spermium mennyisége és mozgékonysága is, ami kifejezetten jó babavárás előtt. A testosteront szint emelkedésével nőhet az izom tömeg, az erő szint és csökkenhet a zsír mennyisége. Nők esetében a progeszteron szint fog nőni, nem pedig tesztosszteron szint. A progeszteron kiemelten fontos a libidó emelésében, a megtermékenyítéshez és a magzat fejlődéséhez. Nők számár egy úgynevezett “védőhormon”. Menopauza esetén is hatékony lehet, mivel a progeszteron nagyobb mértekben csökken, mint az ösztrogén.

3. Magas antioxidáns hatás
A magas antioxidáns hatása révén csökkenti a szabadgyököket a szervezetben, amely kiemelten károsak a szervezet számára. 

4. Gyulladás csökkentő
A gyulladás a civilizációs betegségek közé sorolandó. Míg egy rövid ideig tartó lokális gyulladás a szervezet számára hasznos lehet - az immunrendszer működésnek része -, hosszan fennmaradó gyulladás azonban súlyos problémákat tud okozni, ezért is fontos a gyulladások mihamarabbi megszűntetése.

5. Csökkenti vércukor szintet, növeli az energia szintet
Ezt úgy éri el, hogy javítja az inzulin kiválasztást és az izmok inzulin érzékenységét, ami által több szénhidrát jut be az izmokba, ezáltal több energiánk lesz.

6. Javítja a memóriát
Az antioxidáns hatása révén megóvja az agy ideg sejtjeit. Komplex hatása révén javítja az agy kapacitását, a memóriát és a teljesítőképességet.

A fent említett információk után nem meglepő, hogy ilyen fontos szerepet tölt be az Arjuvédikus gyógyászatban, hiszen rengeteg pozitív változást képes előidézni a szervezetben.

GAL ashwagandha

Kiknek ajánlott főként a szedése?

Mindenkinek aki egy természetes gyógynövényt keres a megnövekedett stressz kezelésére. Különösen ajánlott azok számára, akik nehezen alszanak el, fokozott a stressz a mindennapjaikban, babát szeretnének vagy akik szeretnék természetes úton javítani a szervezet hormontermelését. Azoknak a nők számára is javasolt, akik szeretnék csökkenteni a menopauza tüneteit. A növény széles körben használható, rengeteg pozitív hatása van a szervezetre, amely a civilizációs betegségeink csökkentésében jelenthet nagy segítséget. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Adaptogének
Az oldal tetejére