Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit kell tudni a Rhodiola Rosea-ról, azaz az aranygyökérről?

Mit kell tudni a Rhodiola Rosea-ról, azaz az aranygyökérről?
Mi az a Rhodiola Rosea (aranygyökér)? Miért érdemes szedni? Van-e mellékhatása?

A Rhodiola rosea egy virágzó gyógynövény, amely Európa és Ázsia hideg, magasan fekvő területein nő. Más elnevezései között szerepel a sarki gyökér, aranygyökér és rózsagyökér. Gyökere több mint 140 hatóanyagot tartalmaz, melyek közül a két leghatásosabb a rosavin és a szalidrozid. 

A Rhodiola rosea sok évszázada használatos a hagyományos gyógyászatban. Az aranygyökér gyógyhatású vegyületei a növény gyökeréből származnak, és alkalmas lehet a stressz, szorongás, szellemi és fizikai fáradtság és depressziós hangulat kezelésére.

Aranygyökér kivonat csepp

Mik az aranygyökér szedésének előnyei?

Stressz enyhítése

A Rhodiola már régóta ismert adaptogénként, olyan természetes anyagként, amely nem specifikus módon növeli a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét. Az adaptogének stresszes időszakokban történő fogyasztása vélhetően segít jobban kezelni a stresszes helyzeteket.

Fizikai és szellemi teljesítmény növelése

Sok sportoló a Rhodiola rosea-t a fizikai teljesítmény fokozására szedi edzés előtt. Segíthet csökkenteni a fizikai és szellemi fáradtságot.

Depresszió és szorongás csökkentése

A depresszió egyre gyakoribb betegség, amely negatívan befolyásolja az érzéseinket és a viselkedésünket. A depresszió akkor alakul ki, amikor az agyban lévő, neurotranszmittereknek nevezett vegyi anyagok egyensúlya felborul. Az egészségügyi szakemberek általában antidepresszánsokat írnak fel, hogy segítsenek korrigálni ezeket a kémiai egyensúlyhiányokat.

A Rhodiola rosea antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezhet, amelyek segítenek egyensúlyba hozni az agyban lévő neurotranszmittereket, mellékhatások nélkül.

Falási rohamok csökkentése

A Rhodiola rosea egyik hatóanyagát, a szalidrozidot a falási rohamokra gyakorolt hatásait vizsgálták. Egy patkányokon végzett kísérletben arra a következtetésre jutottak a tudósok, hogy a Rhodiola rosea kivonata valóban segített csökkenteni vagy megszüntetni a falási rohamokat az állatokban. A Rhodiola rosea-t szedő patkányok vérében alacsonyabb volt egy olyan stresszhormon szintje is, amely szerepet játszhat a falási rohamokban.

Segíthet a fáradtság leküzdésében

A stressz, a szorongás és a nem megfelelő alvás csak néhány olyan tényező, amely hozzájárulhat a fáradtsághoz, ami fizikai és szellemi fáradtságérzetet okozhat. Adaptogén tulajdonságainak köszönhetően a rhodiola vélhetően segít enyhíteni a fáradtságot.

Javíthatja az agyműködést

A testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a jó éjszakai alvás biztos módja annak, hogy az agyműködés normálisan működjön.

Az arangyökér kivonat javíthatja a tanulási és memóriafunkciókat pár hetes használat után.

Rhodiola Rosea tabletta

Hogyan fogyassza a Rhodiola Rosea-t?

Mint sok gyógynövény, a Rhodiola rosea is kapható kapszula, tabletta és folyékony kivonat formájában. A kivonat adagolása és mennyisége márkánként és terméktípusonként eltérő. 

A rhodiola rosea ajánlott felnőtt adagja napi 100-300 mg.

Vannak-e mellékhatásai az aranygyökér kivonat szedésének?

A rhodiola rosea mellékhatásai általában ritkák és enyhék vagy mérsékeltek. Ezek közé tartozhat a fejfájás, gyomorpanaszok, álmosság, szédülés és alvászavar.

Mivel enyhe stimuláns jellegű hatása van, a Rhodiola rosea nem ajánlott olyan személyeknek, akik bipoláris zavarban szenvednek, vagy más stimulánsokat szednek.

Mikor szedje az aranygyökér étrend-kiegészítőket? 

Szakértők javasolják, hogy éhgyomorra, 30 perccel reggeli és ebéd előtt vegyék be a gyógynövényt. Az esti fogyasztás elkerülése segíthet az éjszakai alvászavarok csökkentésében.

Összefoglalva 

Az emberek évszázadok óta használják a rhodiolát:

  • szorongás leküzdésére
  • fáradtság csökkentésére
  • depresszió kezelésére

Összességében a rhodiola számos egészségügyi előnnyel jár, és az ajánlott adagokban szedve biztonságosnak tekinthető, a mellékhatások kockázata alacsony.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Adaptogének
Az oldal tetejére