Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Érdemes-e szednem szója lecitint?

Érdemes-e szednem szója lecitint?
A szójalecitin egyike azoknak az összetevőknek, amelyeket gyakran látunk, de nem tudjuk igazán, hogy van-e rá szükségünk. Mit kell tehát tudnia a szójalecitinről, és miért lehet szüksége rá?

Mi a szójalecitin?

A lecitin egy foszfolipidvegyület, amely a szervezetünkben a sejtmembránok fő építőköveként működik. Megtalálható a vesékben, az agyban, a májban, valamint a szövetépítő idegsejtekben. 

A lecitint először csirketojás sárgájából nyerték ki, de ma már főképp növényekből nyerik ki (szójjából). Fontos a napi szintű pótlása, hiszen segíthet az agy azon területeinek működésében, amelyek az emlékezés, a koncentráció vagy a hangulat általános javulásáért felelős folyamatokért felelősek.

Vannak tanulmányok, amelyek szerint a lecitin pótlása csökkentheti az LDL összkoleszterinszintet, illetve segíthet a máj és a belek védelmében is.

Koleszterinszint

A lecitin egyik pozitív hatása, hogy segíthet csökkenteni a koleszterinszintet, így minimalizálhatja a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy kutatás során, amely 1 évig tartott, olyan embereket vontak be, akiknek magas volt az LDL-koleszterin szintje. Az alanyok mindennap lecitin étrend-kiegészítőt kaptak. Mindenkinek csökkent az LDL-koleszterin és a triglicerid szintje, ráadásul a jó koleszterin értékek növekedést mutattak.

Egy másik kísérletben nemcsak lecitint kaptak az alanyok, hanem kolint is, ami szintén pozitívan hatott az LDL-koleszterin-szintre, sőt még az összkoleszterinszint is csökkenő értékeket mutatott.

Javíthatja a szív egészségét

A szójából származó lecitin javíthatja a szív- és érrendszeri egészséget, különösen akkor, ha Önnél már fennáll a magas vérnyomás vagy szívbetegség kialakulásának kockázata. 

Segíthet az emésztés javításában

A szójalecitin képes más fontos tápanyagok felszívódását feljavítani. A-, D-, E-vitaminok, a kurkumin, a máriatövis, a szőlőmag kivonat és zöld tea katekin felszívódását bizonyítottan javítja a vele egy időben elfogyasztott lecitin. A lecitin emulgeáló tulajdonságai javíthatják a bélben lévő nyálkát, megkönnyítve az emésztési folyamatot és védve az emésztőrendszert.

Küzdhet a demencia tünetei ellen

A lecitin kolint tartalmaz. Az alacsony kolin-bevitel következménye többek közt a rossz memória.

A terhesség alatti nagyobb kolin-bevitel jobb memóriát eredményez a gyermekeknél, de emellett az időskori gyors memóriaromlás előfordulását is (fordítottan) arányosnak találták a magzati és a későbbi élet során bevitt kolinnal. Négy éves korig különösen fontos a megfelelően magas kolin-bevitel a memória fejlődése érdekében. Azonban az élet későbbi szakaszában, még akár időskorban is a megemelt kolin-bevitel jó hatású lehet a memóriára.

Nyugtatja és hidratálja a bőrt

A lecitin gyakori összetevője a hidratáló, bőrfiatalító krémeknek, mégsem hallani róla annyit, mint a hialuronsavról, a kollagénről, vagy a Q10 koenzimről. A kozmetikai ipar elsősorban bőrpuhító és vízmegkötő anyagként használja. Mivel lipidféle (zsír), segíthet a bőr védelmi szigetelésében, amely megakadályozhatja, hogy elszökjön belőle a nedvesség. További előnye, hogy víz hatására megduzzad, ezért kipárnázza a bőrt, és csökkentheti a ráncok mélységét.

Adagolási javaslat

A szójalecitin napi adagolása: minimum 500 mg és maximum 2000 mg. Nem muszáj étkezéssel együtt bevinni.

Összefoglalva:
  • A lecitin hozzájárul az emberi sejtek egészséges működéséhez.
  • Hozzájárulhat az LDL-koleszterinszint csökkentéséhez, ha a HDL-koleszterinszint emelkedik
  • Késleltetheti a szervezet öregedési folyamatát
  • Támogathatja a koncentrációt és más kognitív funkciókat
  • Segíthet a memorizálásban

 

Az oldal tetejére