Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Magnézium-biszglicinát: minden, amit tudni kell róla

Magnézium-biszglicinát: minden, amit tudni kell róla
A magnézium-biszglicinát, az egyik leghatékonyabb magnézium-kiegészítő, nemcsak kiválóan felszívódik, hanem a glicin nyugtató hatásával is kitűnik. Ismerjük meg röviden ennek az izgalmas kiegészítőnek az előnyeit és alkalmazási területeit!

A magnézium-biszglicinát: a magnézium legkiválóbb formája

A magnézium egy esszenciális ásványi anyag, amely számos élettani folyamatban játszik fontos szerepet. A szervezetben körülbelül 25 gramm magnézium található, amely az izomzatban, a csontokban, az idegrendszerben és az agyban található meg.

A magnéziumhiány gyakori probléma, amelyet számos tényező okozhat, beleértve a stresszt, a mozgásszegény életmódot, a koffein- és alkoholfogyasztást, valamint egyes gyógyszerek szedését. A magnéziumhiány tünetei közé tartozik az izomgörcs, a fáradtság, a szorongás, a koncentrációs zavarok és az alvászavarok.

A magnéziumpótlás számos módon történhet, például táplálkozással, étrend-kiegészítőkkel vagy gyógynövényekkel. A magnézium számos formában kapható, beleértve a szervetlen és a szerves formákat.

A szervetlen magnéziumformák, például a magnézium-oxid és a magnézium-szulfát, viszonylag olcsók, de kevésbé jól felszívódnak a szervezetben, mint a szerves formák. A szerves magnéziumformák, például a magnézium-biszglicinát, a magnézium-malat és a magnézium-citrát, jobban felszívódnak, és kevesebb mellékhatással járnak.

A magnézium-biszglicinát egy szerves magnéziumforma, amely a magnézium és a glicin aminosavból áll. A glicin egy esszenciális aminosav, amely számos fontos funkciót tölt be a szervezetben, beleértve az idegrendszer működését, az izomműködést és a sejtnövekedést.

Magnézium-biszglicinát kapszula Kosárba

A magnézium-biszglicinát szedésének előnyei:

 • Izomműködés

A magnézium-biszglicinát egyik legfontosabb előnye, hogy segít megelőzni az izomgörcsöket. Az izomgörcsök gyakoriak, és számos tényező okozhatja őket, beleértve a dehidrációt, a túlzott edzést, a stresszt és a magnéziumhiányt.

A magnézium-biszglicinát segíthet az izomgörcsök megelőzésében, mivel segít a magnéziumnak a sejtekbe jutni. A magnézium fontos szerepet játszik az izmok összehúzódásában és ellazításában. Ha a szervezetben nem elegendő a magnéziumszint, az izmok összehúzódása nehezített lehet, ami izomgörcsökhöz vezethet.

 • Idegrendszer

A magnézium-biszglicinát segíthet az idegrendszer megfelelő működésében. Az idegrendszer számos funkciót tölt be a szervezetben, beleértve az izomműködést, az érzékszervi észlelést, a gondolkodást és az érzelmeket.

A magnézium fontos szerepet játszik az idegimpulzusok továbbításában. Ha a szervezetben nem elegendő a magnéziumszint, az idegimpulzusok továbbítása zavart lehet, ami számos problémához vezethet, beleértve az izomgörcsöket, a fáradtságot, a koncentrációs zavarokat és az alvászavarokat.

 • Csontok és a fogak egészsége

A magnézium fontos szerepet játszik a csontok és a fogak egészségének megőrzésében. A magnézium segít a kalcium felszívódásában és felhasználásában, amelyek fontosak a csontok és a fogak erősítéséhez.

A magnéziumhiány növelheti a csontritkulás kockázatát, amely egy olyan állapot, amelyben a csontok gyengülnek és törékenyebbé válnak. A magnézium-biszglicinát segíthet megelőzni a csontritkulást, mivel segít a magnéziumnak a szervezetbe jutni.

 • Szív- és érrendszeri egészség

A magnézium fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében. A magnézium segít szabályozni a vérnyomást és a vércukorszintet.

A magnéziumhiány növelheti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. A magnézium-biszglicinát segíthet csökkenteni a vérnyomást és a vércukorszintet, ami csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

 • Hangulat és az alvás minőség

A magnézium fontos szerepet játszik a hangulat és az alvás minőségének szabályozásában. A magnéziumhiány növelheti a stressz, a szorongás és az alvászavarok kockázatát.

A magnézium-biszglicinát segíthet javítani a hangulatot és az alvás minőségét, mivel segít a magnéziumnak a szervezetbe jutni. A magnézium fontos szerepet játszik a szerotonin és a melatonin termelésében, amelyek mindkettő fontos szerepet játszik a hangulat és az alvás szabályozásában.

Kiknek ajánlott a szedése?
 

 • Sportolóknak

A magnézium-biszglicinát segíthet a sportolóknak az izomgörcsök megelőzésben, az edzési teljesítmény javításában és a regeneráció felgyorsításában. Egy tanulmány szerint a magnézium-biszglicinát szedése 23%-kal csökkentette az izomgörcsök gyakoriságát a maratonfutók körében. Egy másik tanulmány szerint a magnézium-biszglicinát szedése 10%-kal javította az erőteljes kar- és lábgyakorlatok teljesítményét.

 • Terhesség és szoptatás alatt

A magnézium-biszglicinát segíthet a terhes nőknek a menstruációs görcsök, a reggeli rosszullét és a szorongás enyhítésében. Egy tanulmány szerint a magnézium-biszglicinát szedése 50%-kal csökkentette a menstruációs görcsök intenzitását. Egy másik tanulmány szerint a magnézium-biszglicinát szedése 30%-kal javította a terhes nők hangulatát.

A magnézium-biszglicinát szedése általában ajánlott azoknak, akiknek magnéziumhiányuk van. A magnéziumhiány gyakori probléma, amelyet számos tényező okozhat, beleértve a stresszt, a mozgásszegény életmódot, a koffein- és alkoholfogyasztást, valamint egyes gyógyszerek szedését.

A magnézium-biszglicinát különösen ajánlott azoknak, akik a következő tüneteket tapasztalják:

 • Izomgörcsök
 • Fáradtság
 • Szorongás
 • Alvászavarok
 • Menstruációs görcsök
 • Magas vérnyomás
 • Szívbetegségek

A magnézium-biszglicinát szedése

A magnézium-biszglicinát ajánlott napi adagja a következő:

Gyerekek

 • 1-3 éves kor: 50-100 milligramm
 • 4-8 éves kor: 100-150 milligramm
 • 9-13 éves kor: 150-200 milligramm
 • 14-18 éves kor: 200-300 milligramm

Férfiak

 • 19-50 éves kor: 310-420 milligramm
 • 51-70 éves kor: 400-420 milligramm
 • 71 év felett: 420 milligramm

Nők

 • 19-50 éves kor: 260-320 milligramm
 • 51-70 éves kor: 320-360 milligramm
 • 71 év felett: 360 milligramm

A terhesség és a szoptatás alatt a magnézium-biszglicinát napi adagja 310-400 milligramm.

A magnézium-biszglicinátot általában egyszerre kell bevenni, lefekvés előtt.

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak ajánlások. A tényleges napi szükséglet az életkortól, a nemtől, az egészségi állapottól és az étrendtől függően változhat. Ha bizonytalan abban, hogy mennyi magnézium-biszglicinátot kell szednie, konzultáljon kezelőorvosával.

Érdekességek:

 • A magnézium-biszglicinát egy viszonylag új ásványi anyag-forma, amely az 1990-es években jelent meg a piacon.
 • A magnézium-biszglicinát a magnézium és a glicin aminosavból áll. A glicin egy esszenciális aminosav, amely számos fontos funkciót tölt be a szervezetben, beleértve az idegrendszer működését, az izomműködést és a sejtnövekedést.
 • A magnézium-biszglicinát nem okoz gyomorproblémákat (pl. hasmenés)
 • A magnézium-biszglicinát egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy nagyon jól felszívódik a szervezetben. A szervetlen magnéziumformákhoz képest akár 90%-kal is jobb a felszívódási aránya.
 • A magnézium-biszglicinát segíthet csökkenteni a stressz szintjét. A magnézium fontos szerepet játszik a szerotonin és a melatonin termelésében, amelyek mindkettő fontos szerepet játszik a stressz szabályozásában.
 • A magnézium-biszglicinát segíthet javítani az alvás minőségét. A magnézium fontos szerepet játszik a melatonin termelésében, amely egy olyan hormon, amely segít szabályozni a cirkadián ritmust és elősegíti az alvást.

Összefoglalás

A magnézium-biszglicinát egy kiváló választás a magnéziumpótlásra. Számos előnnyel járhat az egészségre, beleértve az izomgörcsök megelőzését, az idegrendszer megfelelő működését, a csontok és a fogak egészségének megőrzését, a szív- és érrendszeri egészség javítását és a hangulat és az alvás minőségének javítását.

 

Az oldal tetejére