Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Marha, vagy halkollagén?

Marha, vagy halkollagén?
Marha kollagén, vagy halkollagén? Melyiket válasszam? 

MILYEN FAJTA KOLLAGÉNEK VANNAK?

28 fajta kollagént különbözetünk meg, mind más szerkezetű és eltérő szerepük van szervezetünk felépítésében, ezeket 3 csoportra bontjuk:

Vannak az I.-es típusú kollagének, amelyek testünk minden szövetében jelen vannak, rendkívül erős a szakítószilárdsága, még az acélnál is erősebb. Miben segít az I-es típusú kollagén? Segít a sebgyógyításban, - a bőr rugalmasságának megtartásában, - a cellulitisz állapotát javítja és segít az apró ráncok eltűntetésében.

Vannak II.-es típusú kollagének, amelyek a porcok egészségéért felelnek, a porcok főbb összetevője. Csökkenti az ízületi kopás okozta ropogás mérséklésében. Ráadásul hatékonyabb, mint a glükozamin, szedése.

III.-as típusú kollagén. Szinte teljesen megegyezik az I.-es típusú kollagénnel: az izmokban, szervekben, artériákban, kötőszövetekben, csontvelőben és a májban található meg.

MILYEN ÉLELMISZEREKBEN VAN KOLLAGÉN?

Az alábbi élelmiszerekben van nagy mennyiségű kollagén:

  • Spirulina : A spirulina igazi éltető alga, ami egy változatos étkezésnek szerves része. Elsőrangú növényi eredetű forrás, ha aminosavakról van szó. Nagy mennyiségben tartalmaz glicint, amiből az emberi szervezet kollagént állít elő.
  • Tőkehal: A tőkehal szintén kiváló forrása a glicinnek és a prolinnak, emellett olyan esszenciális tápanyagokat is tartalmaz, mint amilyen a szelén, a foszfor vagy a B6-vitamin. Ha eszel húst, a tőkehal az egyik legjobb választás a kollagén bevitelre!
  • Tojás: A tojás, amennyiben szabad tartásból származik, a legjobb kollagén források egyike, mert jelentős mennyiségben tartalmaz többek között aminosavakat is, mint a glicin és a prolin.
  • Csontleves
  • Kocsonya

Célszerű hidrolizált kollagéneket választani, hiszen ezek a termékek jóval magasabb kollagénnel rendelkeznek, ráadásul gyorsabban tudnak felszívódni, jobban hasznosulnak.

A kollagént leggyakrabban marhából, vagy halból vonják ki, előfordul sertésből és csirkéből készült változata is – nézzük a két elterjedtebb változatot:

A legnagyobb különbség a halkollagén és a marha kollagén között, hogy az egyiket tengeri halakból állítják elő, főképp halpikkelyből és csontokból, míg a marha kollagént bőrből, csontból, porcokból, irhából nyerik ki.

MELYIK KOLLAGÉN FAJTÁT HASZNOSÍTJA JOBBAN A SZERVEZET?

A marha kollagén valamivel olcsóbb és elterjedtebb fajtája a kollagéneknek, viszont a halkollagén egyre ismertebb és közkedveltebb, hiszen könnyebben szívódik fel testünkben, jobban hasznosul, így testünk jobban tudja alkalmazni az öregedésgátló és szövetépítő hatásokat. 

Fontos tudni, hogyha kevés I.-es és III.-as típusú kollagén viszünk be, akkor szervezetünk működése felborul, és ez vezethet bőrünk elvékonyodásához és a ráncok kialakulásához. A marha kollagén tartalmazza mind az I.-es, mind a III.-as típusú kollagént, a tengeri halból készült kollagén pedig főképp  I-es típusú kollagént tartalmaz.

A LEGJOBB KOLLAGÉN TERMÉKEK
Szarvasmarha kollagén:

A marhából készült hidrolizált kollagének nagy mennyiségű aminosavat is tartalmaznak - prolinban és glicinben gazdagok –melyeknek számos előnyük van, például segítenek a bőr regenerálódásában, valamint a glicin javítja az emésztést és elősegíti az ételek könnyed felszívódását is a gyomorsav megnövelésével. Kutatások bizonyítják, hogy a kollagén segít megelőzni a ízületi betegségeket, mint például az arthritis.

Tengeri halkollagén:

Amennyiben valaki nem fogyaszt haltermékeket, azoknak a tengeri halkollagén fogyasztását javasoljuk. Nagy tisztaságú, magas minőségű kollagén, hiszen a tengeri halak élőhelye kórokozóktól mentes és tiszta.

A tengeri halkollagén segít a bőr rugalmasságának megtartásában, ráadásul sok antioxidánst is tartalmaz és gazdag aminosavakban.

A kollagén gyártása nem ártalmas a környezetünkre!

A húsipar a feldolgozatlan szarvasmarha melléktermékét használja, valamint a hal feldolgozása közben megmaradt, több millió tonna felhasználatlan halrészt a tengeri halkollagén elkészítéséhez. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Kollagén
Az oldal tetejére