Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Miért és mikor fogyasszunk kollagént?

Miért és mikor fogyasszunk kollagént?
Minden, amit a kollagénről tudni szeretnél.

Megfiatalítja a bőrt, egészségessé teszi a csontokat, segíti az izmok, a szalagok és az ízületek megfelelő működését. Ezek a kollagén alapértékei, amelyeket a megfelelő étkezéssel, vagy éppen krémek formájában is a szervezetébe juttathat az ember, a leghatékonyabb módszer azonban a kollagénkapszula, kollagén por, vagy folyékony kollagén alkalmazása. Részletesen végigvettük, melyek a kimutatható előnyei ennek a fehérjének.

Mi az a kollagén?

Kezdésként tisztázzuk, mi is az a kollagén. A szó görög eredetű, eredete a kólla kifejezés, ami ragasztót jelent. Ez az egyik oka annak, hogy a kollagént a test ragasztójának is nevezik, amelynek az a feladata, hogy „egyben tartsa” az embert. Ennél pontosabb megfogalmazás, ha az egyik legelterjedtebb fehérjének nevezzük, amely az emberi szervezet mellett az állatokéban is jelen van. A szerepe kiemelkedően fontos a test működésében, hatással van a csontok rugalmasságára, a porcok felépítésére, segíti az inak, a szalagok és az izmok működését. Amikor a kollagént említjük, nem csak egyetlen fehérjére gondolunk: összesen 25-féle molekulát különböztet meg a tudomány.

Hogyan vigyük be a szervezetbe?

Az egészséges szervezet megfelelő táplálkozással képes lehet a szükséges kollagénmennyiség megszerzésére. Az olyan ételek, mint a csontleves, a sertésbőr, a tőkehal, a tojás vagy a zselatin gazdagok ebben az összetevőben, így a testre is előnyösen hatnak. A szervezet is meg tudja termelni a számára elegendő mennyiséget, ezt különböző ételek fogyasztásával lehet elősegíteni. Ebbe a felsorolásba tartozik a spenót, a saláta, a kelkáposzta, azaz a valóban zöld zöldségek, de a tökmag, a fokhagyma és az eper is ezt a célt szolgálja. Előfordulhat, hogy a megfelelő táplálkozás nem elég, ilyenkor kiegészítő megoldásokkal kell feltölteni a szervezet kollagénszintjét. Sokan alkalmaznak kollagéntartalmú krémeket, amely a bőrön keresztül szívódik be, ezzel viszont az a probléma, hogy mivel a kollagén óriás molekula, így bőrön keresztül nem tud felszívódni. A jelenlegi legjobb módszernek ezért a hidrolizált kapszulákat és porokat tartják, amelyek közvetlenül jutnak a testbe, így könnyebben felszívódva, belülről táplálják azt.

Kinek ajánlott kollagént szednie?

Általánosságban mondhatjuk, hogy mindenkinek. Ezt a fehérjét a fiatalság forrásának is hívják, mert bár nem ad örök életet, fiatalos megjelenést annál inkább el lehet érni általa. Ha az ember bőre szép, akkor az összkép is, ez az egyik legfontosabb összetevője az egészséges, üde megjelenésnek. Ha valaki ezen a téren teljesen meg van elégedve magával, akkor is szüksége lehet a kollagénkapszulára, hiszen a test „működtetéséhez” szintén hozzájárul. A rugalmas ízültek fiatal korban a legtöbb embernél adottak, ám az öregedés megviseli ezeket, érdemes tehát időben elkezdeni a regenerálásukat. Az is fontos előnye, hogy egy sérülés esetén gyorsabb gyógyulás érhető el, ez a munkába való visszatéréshez, sportolóknál pedig az edzésekbe való visszaálláshoz elengedhetetlen.

Melyek a kollagén extra előnyei?

Az imént felsorolt hatásai az egészséget erősítik, járulékos haszonként viszont több más apró, de mégis fontos előnyt is felfedezhet az, aki kipróbálja a kollagénkapszulát. Eltünteti például a ráncokat, amely az egyik legjelentősebb szépészeti haszna. Nem véletlen, hogy a kozmetikai termékek tele vannak kollagénnel, ezt a tulajdonságát igyekszik minden iparág kihasználni. Szintén fontos, hogy egészségessé, csillogóvá teszi a hajat, megakadályozza a bosszantó hajhullást, valamint megvalósítja a sokak által csak hallomásból ismert fényes körmöket. A haj és a köröm sokszor megmutatja, ha egy szervezet nincs teljesen rendben, a testi problémák lenyomatot képezhetnek ezeket a területeken. A kollagénkapszula belülről táplálja ezeket, gyakorlatilag egy természetes fodrászként és manikűrösként dolgozva az emberért.

Mennyi kollagént ajánlott fogyasztani?

Ha a leghatásosabb megoldást, azaz a kapszulás kiadást választja valaki, abból mindig a gyártó határozza meg a megfelelő mennyiséget. A Nutri Nature kollagénkapszulánál ez kétszer kettő kapszulát jelent naponta, amelyet étkezések között, bő folyadékkel kell bevenni. Edzésnapon kicsit más a helyzet, olyankor közvetlenül edzés után, illetve a két edzés között ajánlott bevenni. Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően dolgozza fel a kollagént, szüksége lesz a folyadékbevitelre is. A hidratált test az egészségesség záloga, de ebben az esetben is jótékony hatásai lesznek. Ugyanez igaz a C-vitaminra, amely szintén fontos támogatás a kollagén számára. A Nutri Nature termékének további előnye, hogy az ár-érték arányt figyelembe véve verhetetlen a piacon, ezt érdemes kihasználni a vásárlásnál.

Mit mond a tudomány?

A kollagén jótékony hatásairól több tudományos tanulmányt is készítettek már. Az egyik megállapította, hogy azok a nők, akik odafigyeltek a megfelelő kollagénbevitelre, kevesebb bőrszárazságot tapasztaltak, kimutatható volt a különbség a kollagént nem alkalmazó hölgyekhez képest. Egy másik értekezés azt állapította meg sportolók vizsgálatán keresztül, hogy a kollagén csökkenti az oszteoartrózis, azaz ízületi kopás tüneteit, valamint az ehhez kapcsolódó fájdalomérzetet. Ugyancsak fontos haszna, hogy a gyulladást is csökkenti a szervezetben. A csontritkulás ellen valóságos csodaszer: csökkenti az ezzel járó problémákat, rugalmasan tartja a csontokat. Azoknál a nőknél, akik egy éven keresztül folyamatosan szedtek kollagént, átlagosan hét százalékkal nőtt a csontsűrűség. Sportolóknak, testépítőknek kiemelkedő előny, hogy a kollagén alkalmazása tíz százalékkal is megnövelheti az izomtömeget, valamint gyorsítja az anyagcserét.

Lehet veszélyes a kollagénkapszula szedése?

Röviden: nem. A kapszulák, ha minőségi gyártótól rendeli meg azokat az ember, teljesen biztonságosak, nem kell mellékhatásra számítani. Túlzásba nem szabad esni, mindig akkora mennyiséget kell fogyasztani, amit az adott kiegészítő forgalmazója megfogalmazott, abból nem lehet baj. Allergia esetén érdemes pontosan megnézni, milyen kollagént vásárolunk. Létezik marha-, hal-, csirke- és tojáskollagén is – amelyikre érzékenyen reagál a szervezet, azt el kell kerülni. Ezt leszámítva azonban tényleg a fiatalság forrásának számít ez a fehérjefajta.

Tartalomhoz tartozó címkék: Kollagén
Az oldal tetejére