Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Valóban hatásos a D-vitamin és a K-vitamin szedése?

Mire jó a D-vitamin? Mire jó a K-vitamin? Miért fontos együtt szedni őket? Kik számára kiemelten fontos a D3+K2 szedése?

Miért használjak D-vitamint?

A D-vitamin kutatásának legjelentősebb pontja volt az úgynevezett angolkór mechanizmusának felfedezése. Az angolkór jellemzője a csontok nem megfelelő fejlődése, amelyet a D-vitamin hiánya okozott.

A D-vitamin egy gyűjtőnév, amelynek több hasonló szerkezetű típusát különböztetjük meg. A D2-vitamin növényi eredetű, a D3-vitamin állati eredetű. Szervezetünk D-vitaminhoz két úton tud hozzájutni: táplálékkal és a bőrön keresztül. A legjobb források a halak, a tojás sárgája, a máj és a gomba, azonban táplálkozással ritkán tudunk elegendő D-vitaminhoz jutni. 

A bőrünkben lévő D-provitaminok (még nem aktív vitaminok) és a napfény UV sugárzása által D-vitamin keletkezik a szervezetben, amelyet a máj, majd a vese alakít át a megfelelő formába. A D-vitamint UV sugárzás által nem lehet túladagolni mivel az így létrejött elővitamint még át kell alakítani, ami csak akkor jön létre, amikor a szervezetnek szüksége van D-vitaminra.

Bár a bőrön keresztül létrejövő D -itamin pótlás megfelelő lehetne, azonban a felmérések azt igazolják, hogy még a napos éghajlatú területeken is D-vitamin hiányosak az emberek, főként az idősek és a túlsúllyal rendelkezőek. Ennek következtében is érdemes Magyarországon a D-vitamint táplálekkiegészítő formában pótolni, mert a lakosság jelentős többsége D-vitamin hiányban szenved.

A D-vitamin fő hatása a fokozottabb kálcium felszívódása a vékonybélben, továbbá részt vesz az inzulin kiválasztásában, közvetetten a megfelelő izomműködésben és a sejtosztódás folyamatában. Ha alacsony a Ca2+ (kálcium) szintje a vérplazmában, a szervezet az osteoclast segítségével kálciumot nyer ki a csontból, hiszen a szervezetben szükség van a kálciumra az izmok működéséhez, a hormon kiválasztáshoz, az idegimpulzusok továbbításához és az enzimműködéshez.

Tehát, ha elegendő D-vitamin van a szervezetben, akkor a szervezet nem bontja ki az ásványi anyagokat a csontokból, mivel megnő a kálcium felszívódása a vékonybélben.

Mire jó a K-vitamin?

A K-vitamin szükséges a véralvadáshoz, a csontok egészségéhez és javíthatja a lágy szövetek normál működését.

Több formáját is megkülönböztetünk. A K1-vitamin növényi eredetű, főként zöld leveles növényekben található. A K2-vitaminok főként állati eredetűek, fő forrásai a tojás, a máj és a fermentált szójabab. Mivel a K2-vitamint baktériumok termelik, amelyet a szervezetünk “jó” baktériumai is képesek lennének előállítani ha megfelelő mikrobiommal rendelkezünk, azonban a növekedett osteoporosis (csontritkulás), az erek rugalmatlansága, a fogak minőségének romlása arra következtet, hogy nem jutunk elegendő K vitaminhoz.

A szervezetben K3-vitamin is előállítódik, amely segít a daganatos betegségek megelőzésében. A K3-vitamin szintetikus formájának bevitele toxikus hatása miatt nem javasolt!

Miért fontos, hogy a kettőt együtt szedjük?

A D és a K vitaminok együtt szedésének a fontossága abban rejlik, hogy a két vitamin a Ca2+ szállításában vesz részt, de egyik a másik nélkül nem végzi el a teljes folyamatot. Fentebb említettük, hogy a D-vitamin megnöveli a kálcium mennyiségének a felszívódását a vékonybélben, amely az erekben szállítódik tovább. A vérben megnövekedett kálciumot azonban el kell szállítani a megfelelő helyre, ebben van szerepe a K vitaminnak. Nem megfelelő mennyiségű K vitamin esetén a kálcium kirakódhat az érfalra, amely az erek rugalmatlanságát is okozhatja.

Ha vérhígítót szed, konzuljtáljon kezelőorvosával, hogy mely típust használja, mivel a kumarin, syncumar K-vitamin antagonista, vagyis megakadályozzák a másik működését!

A kálcium pótlása általában nem szükséges, mivel a modern táplálkozásunk tartalmaz eleget, azonban érdemes étrendkiegészítővel pótolni ha nem fogyasztunk tej terméket, magvakat és zöld leveles zöldségeket. Kik számára kiemelten fontos a D3+K2 szedése? Gyakorlatilag mindenki számára. A D vitamin hiány a lakosság jelentős részét érinti főleg a téli hónapokban, de legtöbben a napsütéses időszakban sem töltenek elegendő időt a napon, ezáltal nem jutnak elegendő D vitaminhoz. A K vitamin gyorsan ürül a szervezetből, érdemes napi szinten pótolni, hogy elkerüljük a már ismertetett népbetegségeket, amelyek a szív- és érrendszeri problémák és a csontritkulás. Életminőségünk nagyban nőhet ezen vitaminok rendszeres fogyasztása által. 

Életminőségünk nagyban nőhet ezen vitaminok rendszeres fogyasztása által. Megtalálja a D3+K2 vitaminokat a Nutri Nature kínálatában megfelelő hatóanyagtartalommal.

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitaminok
Az oldal tetejére