Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A D-vitamin 5 legfontosabb előnye

A D-vitamin 5 legfontosabb előnye
Miért fontos a D-vitamin szedése? Milyen előnyei vannak a D-vitamin szedésének?

A D-vitamin a "napfény vitaminjának" is nevezik. Számos funkciót lát el a testben, segít például az optimális csont- és izom fenntartásában, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van. [1] Sajnos az emberek többsége nem viszi be a megfelelő mennyiségű D-vitamint napi szinten, világszerte egymilliárd embernek van D-vitamin hiánya. [2]

Hogyan segíthet az egészsége megőrzésében a D-vitamin?

1.  Erősebb Csontok

Csonterősítőként először mindenkinek a kalcium jut eszébe. Igaz, hogy a kalcium a legfontosabb szereplő a csontok egészségének megőrzésében, és a csont ásványi sűrűségének növelésében, de ne hagyja figyelmen kívül a D-vitamin fontosságát!

Korábbi kutatások igazolták, hogy a D-vitamin erősen stimulálja a kalcium lerakódását a csontokban, erősebbé és egészségesebbé téve őket. [2] A D-vitamin-hiány csontvesztéshez, csontritkuláshoz vezet, súlyos hiány esetén pedig csontlágyulás is felléphet. Megnő a csonttörések kockázata, a csontritkulásra szedett készítmények hatásossága csökken. [3]

2. Izomfunkciók javítása

Az Iráni Közegészségügyi Lapban 2010-ben megjelent kutatások szerint a 20–29 éves férfiak több mint 70 százalékában volt D-vitamin hiány. [4]

A D-vitamin 5 legfontosabb előnye

A D-vitamin hiány izomgyengeséget tud okozni sportolóknál, ami teljesítménycsökkentéssel járhat. A D-vitamin szedésének kihagyása ugyanolyan rossz, mintha kihagynál egy lábnapot.

3. Segíti a védekezést a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a D-vitamin hiányban szenvedő egyének fokozottan veszélyeztetettek a magas vérnyomás, a szívbetegségek, a hirtelen szívhalál vagy a szívelégtelenség miatt. [5-7] Bár a pontos mechanizmusok egyelőre nem tisztázottak, úgy tűnik, hogy a D-vitamin hozzájárulhat a vérnyomás csökkentéséhez és segít az artériák rugalmasságának fenntartásában. 

4. II-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkenése

A II-es típusú cukorbetegség hosszú távú szövődményei: idegkárosodás, szívbetegségek, szemkárosodás, valamint a veseelégtelenség. A legfrissebb bizonyítékok arra utalnak, hogy a D-vitamin jelentős szerepet játszhat a II-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentésében - különösen azoknál, akiknél fokozottabb a kockázata ennek a betegségnek.

Azon egyéneknél, akik D-vitamint szednek rendszeresen, 38 százalékkal alacsonyabb volt a II-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, azokkal szembe, akik nem szednek D-vitamint.

A D-vitamin 5 legfontosabb előnye

5. A rák kockázatának csökkentése

Kutatások szerint a D-vitamin szintünk felnőttkorban folyamatosan csökken, amely megnövelheti a rák kialakulásának kockázatát (vastagbél-, emlő-, petefészek- és a prosztata rák). [9]

Mennyi D-vitamint szedjek?

Mennyi D-vitamint kell szedni egy nap? Jelenleg az Orvostudományi Intézet Élelmezési és Táplálkozási Testülete szerint a D-vitamin ajánlott napi adagja (vagy RDA) jelenleg 600 NE naponta 9 és 70 év közötti férfiak és nők számára. [10]

Azonban a napi beviteli értéket valószínűleg nagyon alábecsülték. Kutatók 4000 NE D-vitamin szedését javasolják naponta. Kutatások bizonyítják, hogy napi 6000 NE D-vitamin szedése sem volt egészségkárosító hatású (12 hét alatt).[11]

Hogyan tudom bevinni a napi D-vitamin szükségletem?
 
 • Napfény
   

Az egyik legegyszerűbb módszer, (és ráadásul ingyenes is :)) hogy napsugár érje bőrünket! Amikor bőrünket UVB-sugárzás éri, D-previtamin képződik, amely a véráramba kerül. A véráramból a májba kerül és D-vitaminná alakul át.

A bőrben történő termelés nagyjából 10-15 perc alatt maximalizálódik, főként a bőr pigmentjétől függően (a sötétebb bőrszíneknél kissé több időre lehet szükség a napon). [13] 

 • Halak

Az olajos halak, mint például a lazac és a pisztráng, valamint a tejtermékek, a tojás és a gombák mind tartalmaznak természetesen D-vitamint.

Mivel kevés ételben található meg a D-vitamin, ezért ma már számos élelmiszert D-vitaminnal dúsítanak, mint például kenyereket, gabonaféléket, tejet és növényi tejeket is.

A D-vitamin 5 legfontosabb előnye

 • Étrend-kiegészítők

A D-vitamin pótlásának legegyszerűbb módja az étrend-kiegészítő termékek használata. A legtöbb multivitamin-kiegészítőben megtalálható a D-vitamin, viszont kaphatóak külön D-vitamint tartalmazó kapszulák- és cseppek is. Ezekben a termékekben a D-vitamin tartalom 2000-4000 NE között van.

A téli hónapokban nagyon fontos a D-vitamin pótlása, hiszen ilyenkor nagyon kevés napfény ér bennünket. Próbáljon bevenni legalább 600 NE D-vitamint naponta, de mivel ez nagyon alacsony D.-vitamin szint, ne féljen a 2000-4000 NE adagoktól sem!

Hivatkozások

 1. Laird, E., Ward, M., McSorley, E., Strain, JJ és Wallace, J. (2010). D-vitamin és csontok egészsége; potenciális mechanizmusok. Tápanyagok, 2 (7), 693-724.
 2. Naeem, Z. (2010). D-vitamin-hiány - figyelmen kívül hagyott járvány. International Journal of Health Sciences, 4 (1), V.
 3. Ooms, ME, Roos, JC, Bezemer, PD, Van Der Vijgh, WJ, Bouter, LM és Lips, PAUL (1995). A csontvesztés megelőzése D-vitamin-kiegészítéssel idős nőknél: randomizált kettős-vak vizsgálat. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 80 (4), 1052-1058.
 4. Rahnavard, Z., Eybpoosh, S., Homami, MR, Meybodi, HA, Azemati, B., Heshmat, R., & Larijani, B. (2010). D-vitamin-hiány egészséges férfi populációban: Az iráni multi-center osteoporosis vizsgálat eredményei. Iranian Journal of Public Health, 39 (3), 45.
 5. Giovannucci, E., Liu, Y., Hollis, BW és Rimm, EB (2008). 25-hidroxi-D-vitamin és a szívinfarktus kockázata férfiaknál: prospektív tanulmány. Belgyógyászati ​​Levéltár, 168 (11), 1174-1180.
 6. Dobnig, H., Pilz, S., Scharnagl, H., Renner, W., Seelhorst, U., Wellnitz, B., ... és Maerz, W. (2008). Az alacsony szérum 25-hidroxi-D-vitamin és az 1, 25-dihidroxi-D-vitamin-szint független társulása minden ok és kardiovaszkuláris mortalitással. Belgyógyászati ​​Levéltár, 168 (12), 1340-1349.
 7. Forman, JP, Giovannucci, E., Holmes, MD, Bischoff-Ferrari, HA, Tworoger, SS, Willett, WC és Curhan, GC (2007). A plazma 25-hidroxi-D-vitamin szintje és az incidens hipertónia kockázata. Hipertónia, 49 (5), 1063-1069.
 8. Song, Y., Wang, L., Pittas, AG, Del Gobbo, LC, Zhang, C., Manson, JE és Hu, FB (2013). Vér-25-hidroxi-D-vitamin szintek és 2. típusú cukorbetegség A prospektív vizsgálatok metaanalízise. Diabetes Care, 36 (5), 1422-1428.
 9. Grant, WB és Holick, MF (2005). A D-vitamin előnyei és követelményei az optimális egészség érdekében: áttekintés. Alternatív gyógyászat áttekintése, 10 (2), 94-111.
 10. Del Valle, HB, Yaktine, AL, Taylor, CL és Ross, AC (szerk.). (2011). A kalcium és a D-vitamin étrendi referencia bevitele. National Academies Press.
 11. Bezárás, GL, Leckey, J., Patterson, M., Bradley, W., Owens, DJ, Fraser, WD, és Morton, JP (2013). A D3-vitamin-kiegészítés hatása a szérum teljes 25 [OH] D-koncentrációjára és fizikai teljesítőképességére: randomizált dózis-válasz vizsgálat. British Journal of Sports Medicine , bjsports-2012.
 12. Holick, MF (2004). Napfény és D-vitamin a csontok egészségére, valamint az autoimmun betegségek, a rákos megbetegedések és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. American Journal of Clinical Nutrition, 80 (6), 1678S-1688S.
 13. Armas, LA, Dowell, S., Akhter, M., Duthuluru, S., Huerter, C., Hollis, BW, ... & Heaney, RP (2007). Az ultraibolya-B sugárzás növeli a szérum 25-hidroxi-D-vitamin szintjét: az UVB-dózis és a bőrszín hatását. Journal of the American Academy of Dermatology, 57 (4), 588-593.
Tartalomhoz tartozó címkék: Vitaminok
Az oldal tetejére