Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A Cordyceps gomba szedésének előnyei

A Cordyceps gomba szedésének előnyei
Miért érdemes Cordyceps gombát szedni?

A több mint 400 felfedezett Cordyceps faj közül kettő került az egészségügyi kutatások középpontjába: A Cordyceps sinensis és a Cordyceps militaris. Nézzük meg, hogy mi a Cordyceps szedésének 6 lehetséges előnye:

1. Fokozhatja az edzési teljesítményt

A Cordycepsről úgy gondolják, hogy növeli a szervezet adenozin-trifoszfát (ATP) molekulájának termelését, amely elengedhetetlen az izmok energiaellátásához. Ez javíthatja a szervezet oxigénfelhasználását, különösen edzés közben.

Egy vizsgálatban egy Cordyceps-tartalmú gombakeverék hatását vizsgálták fiatalabb felnőttek edzésteljesítményére. Három hét elteltével a résztvevők VO2 max értéke 11%-kal nőtt a placebóhoz képest.

2. Segíthet az öregedési folyamatok lassításában

A tibeti idős emberek gyakran használják a Cordycepset a fáradtság csökkentésére, valamint az erő és a nemi vágy fokozására. A kutatók úgy vélik, hogy antioxidáns-tartalmuk magyarázhatja öregedésgátló potenciáljukat.

Számos állatkísérlet aztmutatta, hogy a Cordyceps növeli az antioxidánsokat az idős egerekben, ami segít javítani a memóriát és a szexuális funkciókat. Az antioxidánsok olyan molekulák, amelyek a szabad gyökök semlegesítésével küzdenek a sejtkárosodás ellen, amelyek egyébként hozzájárulhatnak a betegségekhez és az öregedéshez. Egy tanulmány szerint a Cordyceps-et kapó egerek több hónappal tovább éltek, mint a placebót kapó egerek.

Egy másik tanulmány szerint a Cordyceps meghosszabbította a gyümölcslegyek életét, ami tovább erősíti azt a hiedelmet, hogy öregedésgátló hatású.

Nem ismert azonban, hogy a Cordycepsnek ugyanezek az öregedésgátló hatásai vannak-e az embereknél.

3. Potenciális daganatellenes hatások

A Cordyceps tumorok növekedését lassító potenciálja jelentős érdeklődést váltott ki az elmúlt években. A kutatók úgy vélik, hogy a gomba többféle módon fejthet ki daganatellenes hatást.

Különböző vizsgálatokban kimutatták, hogy a Cordyceps gátolja számos emberi rákos sejt növekedését, beleértve a tüdő-, vastagbél-, bőr- és májrákot.

Egereken végzett vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a Cordyceps tumorellenes hatással van a limfómára, a melanomára és a tüdőrákra.

A Cordyceps a rákterápia számos formájával járó mellékhatásokat is visszafordíthatja. Az egyik ilyen mellékhatás a leukopénia. A leukopénia nem összetévesztendő a leukémiával, a leukopénia olyan állapot, amelyben a fehérvérsejtek (leukociták) száma csökken, csökkentve a szervezet védekezőképességét és növelve a fertőzések kockázatát.

Egy tanulmányban a Cordyceps hatását tesztelték olyan egereken, amelyeknél a sugárkezelést és a Taxollal, egy gyakori kemoterápiás szerrel végzett kezelést követően leukopénia alakult ki. Érdekes módon a Cordyceps visszafordította a leukopéniát. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a gomba segíthet csökkenteni az egyes rákkezelésekkel járó szövődményeket.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeket a vizsgálatokat állatokon végezték, nem embereken. A Cordyceps leukopéniára és daganatnövekedésre gyakorolt hatása emberekben nem ismert, így az egészségügyi szakértők jelenleg nem tudnak következtetéseket levonni.

4. Segíthet a II. típusú cukorbetegség kezelésében

A Cordyceps egy speciális cukorfajtát tartalmaz, amely segíthet a cukorbetegség kezelésében. A cukorbetegség olyan betegség, amelyben a szervezet vagy nem termel inzulint, vagy nem reagál arra a hormonra, amely normális esetben a cukrot, a glükózt szállítja a sejtekbe energiaként.

Ha a szervezet nem termel elég inzulint, vagy nem reagál rá megfelelően, a glükóz nem tud bejutni a sejtekbe, így a vérben marad. Idővel a túl sok glükóz a vérben súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Ezért fontos, hogy a cukorbetegek gondoskodjanak arról, hogy vércukorszintjüket jól szabályozzák.

Érdekes módon a Cordyceps az inzulin hatását utánozva egészséges tartományban tarthatja a vércukorszintet. Több, cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban kimutatták, hogy a Cordyceps csökkenti a vércukorszintet. 

5. Lehetséges előnyök a szív egészségére nézve

A Cordyceps Kínában engedélyezett a szívritmuszavar kezelésére, amely olyan állapot, amelyben a szívverés túl lassú, túl gyors vagy szabálytalan.

Egy tanulmány szerint a Cordyceps jelentősen csökkentette a szívsérüléseket krónikus vesebetegségben szenvedő patkányoknál. A krónikus vesebetegségből eredő szívsérülések feltehetően növelik a szívelégtelenség kockázatát, így e sérülések csökkentése segíthet elkerülni ezt a kimenetelét. A kutatók ezeket az eredményeket a Cordyceps adenozin tartalmának tulajdonították. Az adenozin a természetben előforduló vegyület, amely szívvédő hatással bír.

A Cordyceps a koleszterinszintre is jótékony hatással lehet. Állatkísérletek kimutatták, hogy a Cordyceps csökkenti a "rossz" LDL-koleszterint. Az LDL növelheti a szívbetegségek kockázatát azáltal, hogy a koleszterin felhalmozódásához vezet az artériákban.

Hasonlóképpen, a Cordycepsről kimutatták, hogy csökkenti a trigliceridszintet egerekben. A trigliceridek a vérben található zsírok egy típusa. Magas szintje összefügg a szívbetegségek nagyobb kockázatával.

6. Segíthet a gyulladás elleni küzdelemben

A Cordyceps segíthet leküzdeni a gyulladást a szervezetben.

Bár némi gyulladás jót tesz, a túl sok azonban olyan betegségekhez vezethet, mint a szívbetegségek és a rák.

Kutatások kimutatták, hogy amikor az emberi sejteket Cordycepsnek teszik ki, a szervezetben a gyulladást fokozó speciális fehérjék elnyomják a gyulladást. Ezeknek a lehetséges hatásoknak köszönhetően a kutatók úgy vélik, hogy a Cordyceps hasznos gyulladáscsökkentő kiegészítőként vagy gyógyszerként szolgálhat.

Egy tanulmány szerint egereknél helyileg alkalmazva csökkentette a bőrgyulladást, ami tovább bizonyítja gyulladáscsökkentő tulajdonságait.

Cordyceps kiegészítők szedése

A Cordyceps sinensis nehezen termelhető gomba, és kilónként több mint 9000 dollárba kerül.

Emiatt a Cordyceps-kiegészítők többsége a Cordyceps CS-4 nevű, szintetikusan termesztett változatot tartalmazza.

Adagolás

Fogyasszon napi 500 - 3000 mg-ot. Ez a tartomány nem jár mellékhatásokkal, és bizonyos egészségügyi előnyökkel is rendelkezik.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógygombák
Az oldal tetejére