Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Chaga gomba egészségre gyakorolt hatása

Chaga gomba egészségre gyakorolt hatása
A Chaga gomba szedésének előnyei, mellékhatásai.

A Chaga gombát évszázadok óta használják Szibériában és Ázsia más részein az immunitás erősítésére és az általános egészségi állapot javítására. A nyugati világban is egyre népszerűbb a potenciális egészségügyi előnyei miatt.

Cikkünk a chaga gomba felhasználását, előnyeit és lehetséges mellékhatásait vizsgálja.

Mik azok a Chaga gombák?

A chaga gomba (Inonotus obliquus) egy gombafajta, amely főként a nyírfák kérgén nő hideg éghajlaton, például Észak-Európában, Szibériában, Oroszországban, Koreában, Észak-Kanadában és Alaszkában.

A chagát évszázadok óta hagyományos gyógyszerként használják Oroszországban és más észak-európai országokban, főként az immunitás és az általános egészségi állapot fokozására.

A chagát hagyományosan finom porrá reszelik és gyógyteaként isszák. Manapság már nemcsak teaként, hanem porított vagy kapszulás étrend-kiegészítőként is kapható. A tea tartalmazhat chagát önmagában vagy más gombákkal, például cordyceps-szel kombinálva. Alacsony kalóriatartalmú, nagyon magas a rosttartalma és tele van antioxidánsokkal.

Potenciális egészségügyi előnyök

Néhány tudományos kísérlet arra utal, hogy a chaga kivonat bizonyos egészségügyi előnyökkel járhat.

Erősíti az immunrendszert és küzd a gyulladások ellen
A gyulladás az immunrendszer természetes válasza, amely védelmet nyújthat a betegségek ellen. A hosszú távú gyulladás azonban olyan állapotokhoz vezethet, mint a szívbetegségek és a reumás ízületi gyulladás.

Állatkísérletekben bizonyították, hogy a chaga-kivonat pozitívan befolyásolhatja az immunitást azáltal, hogy csökkenti a hosszú távú gyulladást és harcol a káros baktériumok és vírusok ellen.

Azáltal, hogy elősegíti a jótékony citokinek - az immunrendszert szabályozó speciális fehérjék - képződését, a chaga stimulálja a fehérvérsejteket, amelyek elengedhetetlenek a káros baktériumok vagy vírusok elleni küzdelemhez. Ennek eredményeképpen a chaga segíthet a fertőzések leküzdésében - a kisebb megfázásoktól a súlyos betegségekig.

Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a chaga megakadályozhatja a káros citokinek termelődését, amelyek gyulladást váltanak ki szervezetünkben.

Megelőzi és leküzdi a rákot
Számos állatkísérletes kimutatta, hogy a chaga képes megelőzni és lassítani a rák növekedését. Egy rákos egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítők 60%-os csökkenést eredményeztek a tumor méretében.

Másik kísérletnél a chaga-kivonat megakadályozta a rák növekedését emberi májsejtekben. Hasonló eredményeket figyeltek meg tüdő-, mell-, prosztata- és vastagbélrákos sejteknél is. Úgy gondolják, hogy a chaga rákellenes hatása részben magas antioxidáns-tartalmának köszönhető, amely védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól.

Csökkenti a vércukorszintet
Cukorbeteg egereken végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy a chaga-kivonat csökkentette a vércukorszintet és az inzulinrezisztenciát azokhoz a cukorbeteg egerekhez képest, amelyek nem kaptak chaga gombát.

Egy másik, cukorbeteg egereken végzett vizsgálatban a chaga-kiegészítő három hét alatt 31%-os vércukorszint-csökkenést eredményezett.

Emberi kísérletek is szükségesek, hogy megtudjuk biztosan, a chaga segíthet-e az embereknél a cukorbetegség kezelésében.

Csökkenti a koleszterinszintet
A Chaga-kivonat a koleszterinszintre is jótékony hatással lehet, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

Magas koleszterinszintű patkányokon végzett nyolchetes vizsgálatban a chaga-kivonat csökkentette a "rossz" LDL-koleszterin, az összkoleszterin és a trigliceridek szintjét, miközben növelte az antioxidánsok szintjét. Hasonló vizsgálatok ugyanezeket az eredményeket adták, és megfigyelték, hogy - a "rossz" LDL-koleszterin csökkentése mellett - a chaga növeli a "jó" HDL-koleszterint.

A kutatók úgy vélik, hogy a chagában található antioxidánsok felelősek a koleszterinre gyakorolt hatásáért. Embereken végzett kutatásokra van szükség ahhoz, hogy egyértelműen megértsük a chaga koleszterinre gyakorolt hatását.

Biztonságok a Chaga szedése? Nincsenek mellékhatásai?

A Chaga gombára általánosságban az emberek nem érzékenyek. Bizonyos gyógyszerekkel azonban a chaga kölcsönhatásba léphet.

Például a chaga kockázatot jelenthet az inzulint szedő vagy cukorbetegek számára a vércukorszintre gyakorolt hatása miatt.

A chaga olyan fehérjét is tartalmaz, amely megakadályozhatja a véralvadást. Ezért ha vérhígító gyógyszereket szed, vérzési rendellenességben szenved vagy műtétre készül, konzultáljon orvosával, mielőtt chagát szedne.

Bár egyes kutatások szerint a chaga segíthet csökkenteni a gyulladást, az immunrendszert is aktívabbá teheti. Így az autoimmun betegségekben szenvedőknek orvosi tanácsot kell kérniük, mielőtt chagát szednének.

Nincs kutatás a chaga biztonságosságáról terhes vagy szoptató nők esetében. Ezért a legbiztonságosabb megoldás a használat kerülése.

Összefoglalva

Az emberek évszázadok óta használják a chaga gombát gyógyászati célokra. Az antioxidánsokkal teli chaga gomba tea vagy étrend-kiegészítő formájában kapható. A chaga gomba felveheti a harcot a rák ellen, javíthatja az immunitást, a krónikus gyulladást, a vércukor- és koleszterinszintet.

További emberkísérletekre van szükség ezen előnyök megerősítéséhez, valamint biztonságosságának, mellékhatásainak és optimális adagolásának meghatározásához.

Tartalomhoz tartozó címkék: Gyógygombák
Az oldal tetejére