Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Bacopa monnieri (Brahmi) jótékony hatásai

Bacopa monnieri (Brahmi) jótékony hatásai
Milyen egészségügyi előnyei vannak a Bacopa monnieri növény szedésének?

Bacopa monnieri (Brahmi) jótékony hatásai

A Bacopa monnieri, más néven brahmi, a hagyományos ayurvédikus gyógyászat egyik alapnövénye. Nedves, trópusi környezetben nő, és a víz alatt is jól fejlődik. A Bacopa monnieri-t az ayurvédikus orvosok évszázadok óta használják különböző célokra, többek között a memória javítására, a szorongás csökkentésére és az epilepszia kezelésére. Sőt, a kutatások azt mutatják, hogy egyéb előnyei mellett fokozhatja az agyműködést és enyhítheti a szorongást és a stresszt.

A Bacopa monnieriben található erős vegyületek egy osztálya, a bacosidok, amelyekről úgy vélik, hogy felelősek ezekért az előnyökért.

Nézzük, miért is érdemes Bacopa monnieri fogyasztani:

1. Erős antioxidánsokat tartalmaz

Antioxidáns

Az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek segítenek megvédeni a sejteket a szabad gyököknek nevezett, potenciálisan káros molekulák által okozott sejtkárosodástól.

A kutatások szerint a szabad gyökök által okozott károsodás számos krónikus betegséggel, például szívbetegséggel, cukorbetegséggel és bizonyos rákos megbetegedésekkel áll összefüggésben. A Bacopa monnieri fő hatóanyagai, a bacozidok például bizonyítottan semlegesítik a szabad gyököket, és megakadályozzák, hogy a zsírmolekulák reakcióba lépjenek a szabad gyökökkel.

Amikor a zsírmolekulák szabad gyökökkel reagálnak, egy lipidperoxidációnak nevezett folyamaton mennek keresztül. A lipidperoxidáció számos betegséggel, például az Alzheimer-kórral, a Parkinson-kórral és más neurodegeneratív rendellenességekkel áll összefüggésben. A Bacopa monnieri segíthet megelőzni az e folyamat által okozott károkat.

Egy tanulmány például kimutatta, hogy a demenciában szenvedő patkányok Bacopa monnieri-vel történő kezelése csökkentette a szabad gyökök okozta károsodást és visszafordította a memóriazavar jeleit.

2. Csökkentheti a gyulladást

A gyulladás a szervezet természetes válasza a gyógyulásra és a betegségek elleni küzdelemre. A krónikus, alacsony szintű gyulladást azonban számos krónikus betegséggel, többek között a rák, a cukorbetegség, valamint a szív- és vesebetegségek kialakulásával hozták összefüggésbe.

Kutatások bizonyxították, hogy a Bacopa monnieri elnyomja a gyulladáskeltő citokinek felszabadulását, amelyek olyan molekulák, amelyek gyulladásos immunválaszt serkentenek. Továbbá állatkísérletekben gátolta az olyan enzimeket, mint a ciklooxigenázok, kaszpázok és lipoxigenázok - amelyek mind kulcsszerepet játszanak a gyulladásban és a fájdalomban.

További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a Bacopa monnieri csökkenti-e a gyulladást az emberekben.

3. Fokozhatja az agyműködést

A kutatások szerint a Bacopa monnieri segíthet az agyműködést is.

Egy egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy a Bacopa monnieri javította az információmegőrzési képességet. Ugyanez a vizsgálat azt is megállapította, hogy növelte a dendritikus hosszat és az elágazást. A dendritek az agyban lévő idegsejtek részei, amelyek szorosan kapcsolódnak a tanuláshoz és a memóriához.

Továbbá egy 12 hetes, 46 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban megfigyelték, hogy a napi 300 mg Bacopa monnieri szedése jelentősen javította a vizuális információk feldolgozásának sebességét, a tanulási sebességet és a memóriát, összehasonlítva a placebokezeléssel.

Egy másik, 60 idősebb felnőtt bevonásával végzett 12 hetes vizsgálat megállapította, hogy a napi 300 mg vagy 600 mg Bacopa monnieri kivonat szedése javította a memóriát, a figyelmet és az információfeldolgozási képességet a placebokezeléshez képest.

4. Segíthet az ADHD tüneteinek csökkentésében

A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) egy olyan idegrendszeri fejlődési zavar, amelyet olyan tünetek jellemeznek, mint a hiperaktivitás, az impulzivitás és a figyelmetlenség. Érdekes módon a kutatások kimutatták, hogy a Bacopa monnieri segíthet csökkenteni az ADHD tüneteit.

Egy 31 6-12 éves korú gyermeken végzett vizsgálat szerint a Bacopa monnieri kivonat napi 225 mg Bacopa monnieri 6 hónapon át történő szedése a gyermekek 85%-ánál jelentősen csökkentette az ADHD tüneteit, mint például a nyugtalanság, a gyenge önkontroll, a figyelmetlenség és az impulzivitás.

Egy másik, 120 ADHD-s gyermeken végzett vizsgálatban megfigyelték, hogy egy 125 mg Bacopa monnieri kivonatot tartalmazó gyógynövénykeverék szedése javította a figyelmet, a kogníciót és az impulzuskontrollt a placebocsoporthoz képest.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, több nagyszabású tanulmányra van szükség, amelyek a Bacopa monnieri ADHD-ra gyakorolt hatását vizsgálják, mielőtt kezelésként ajánlható lenne.

5. Megelőzheti a szorongást és a stresszt

A Bacopa monnieri segíthet megelőzni a szorongást és a stresszt. Adaptogén gyógynövénynek számít, ami azt jelenti, hogy növeli a szervezet stresszel szembeni ellenálló képességét. A kutatások szerint a Bacopa monnieri segít csökkenteni a stresszt és a szorongást azáltal, hogy csökkenti a kortizol szintjét, egy olyan hormonét, amely szorosan kapcsolódik a stressz szintjéhez.

Egy rágcsálókon végzett vizsgálat kimutatta, hogy a Bacopa monnieri szorongáscsökkentő hatása a szorongás kezelésére használt vényköteles gyógyszer, a lorazepam (benzodiazepin) hatásához hasonlóan hat.

A Bacopa monnieri és a szorongás emberi vizsgálatai azonban vegyes eredményeket mutatnak.

12 hetes humán vizsgálat például azt mutatta, hogy a napi 300 mg Bacopa monnieri szedése jelentősen csökkentette a szorongás és a depresszió pontszámát felnőtteknél a placebokezeléshez képest. Egy másik emberi kísérletben viszont a Bacopa monnieri kezelésnek nem volt hatása a szorongásra.

További nagyszabású humán vizsgálatokra van szükség a stresszre és a szorongásra gyakorolt hatásainak megerősítéséhez.

6. Segíthet csökkenteni a vérnyomást

A magas vérnyomás komoly egészségügyi problémát jelent, mivel megterheli a szívet és az ereket. Ez gyengítheti a szívét és növelheti a szívbetegségek kockázatát. A kutatások szerint a Bacopa monnieri segíthet a vérnyomást egészséges tartományban tartani.

Egy állatkísérletben a Bacopa monnieri csökkentette mind a szisztolés, mind a diasztolés vérnyomás szintjét. Ezt a nitrogén-oxid felszabadításával érte el, amely segít kitágítani az ereket, ami jobb véráramlást és alacsonyabb vérnyomást eredményez.

Egy másik vizsgálat kimutatta, hogy a Bacopa monnieri jelentősen csökkentette a vérnyomás szintjét azoknál a patkányoknál, amelyeknek emelkedett volt a vérnyomása, de nem volt hatása azoknál a patkányoknál, amelyeknek normális volt a vérnyomása.

Bacopa monnieri mellékhatások

Bár a Bacopa monnieri biztonságosnak tekinthető, néhány embernél mellékhatásokat okozhat.

Lehetséges mellékhatások:

  • emésztési problémákat okozhat (hányingert, gyomorgörcsöket és hasmenést)
  • nem ajánlott terhes nők számára, mivel nem végeztek vizsgálatokat a terhesség alatti használatának biztonságosságáról
  • kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, beleértve a fájdalomcsillapításra használt amitriptilin nevű gyógyszert

Hogyan kell szedni a Bacopa monnieri-t?

Többféle formában kapható, kapszulaként és porként is.

A Bacopa monnieri ajánlott napi adagja: 250-500mg

A por formájú Bacopát forró vízhez adva nyugtató teát készíthetünk belőle. 

Összegezve

A Bacopa monnieri egy ősi ayurvédikus gyógynövény számos betegségre.

Emberi vizsgálatok szerint segíthet az agyműködés fokozásában, az ADHD tüneteinek kezelésében, valamint a stressz és a szorongás csökkentésében. Csökkentheti a gyulladást és a vérnyomást.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Adaptogének
Az oldal tetejére