Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A B12-vitamin hiány 9 jelei és tünetei

A B12-vitamin hiány 9 jelei és tünetei

Mik a B12-vitamin hiány tünetei? Mikor kell szednem B12-vitamint? Miért fontos a B12-vitamin pótlása?

A B12-vitamin hiány 9 jelei és tünetei

A B12-vitamin, más néven kobalamin fontos vízben oldódó vitamin.

Alapvető szerepet játszik a vörösvértestek és a DNS előállításában, valamint az idegrendszer megfelelő működésében.

A B12-vitamin természetes módon megtalálható az állati eredetű élelmiszerekben, beleértve a húsokat, halakat, baromfit, tojást és tejtermékeket. Azonban a B12-vitaminnal dúsított termékekben is megtalálható, például egyes kenyérfajtákban és növényi tejben.

Sajnos a B12-hiány gyakori, különösen az idősek körében.

A B12-hiány kockázatának kitett személyek közé tartoznak:

·         Idősek

·         A cukorbetegség miatt metformint szedők

·         Szigorú vegán étrendet követők

·         Azok, akik gyomorégés ellen tartósan savlekötő gyógyszereket szednek.

Sajnos a B12-vitamin-hiány tünetei csak évek múlva jelentkezhetnek, és a diagnózis felállítása bonyolult lehet. A B12-hiányt néha összetéveszthetik a folsavhiánnyal.

Az alacsony B12-szint a folsavszint csökkenését is okozza.

Nézzük, hogy mik a B12-vitamin hiány tünetei:

1.       Sápadt vagy sárgás bőr

A B12-hiányos emberek gyakran sápadtnak tűnnek, vagy a bőrük és a szemük fehérje enyhén sárgás színű, amit sárgaságnak neveznek. Ez akkor fordul elő, amikor a B12 hiánya problémákat okoz a szervezet vörösvérsejt-termelésében.

A B12-vitamin alapvető szerepet játszik a vörösvértestek előállításához szükséges DNS előállításában. Enélkül a sejtek nem tudnak osztódni.

Ez a vérszegénység egy olyan típusát okozza, amelyet megaloblasztos vérszegénységnek neveznek, és amelyben a csontvelőben termelődő vörösvértestek nagyok és törékenyek. Ezek a vörösvértestek túl nagyok ahhoz, hogy a csontvelőből a keringésbe kerüljenek. Ezért nem kering annyi vörösvérsejt a testében, és a bőre sápadt színűnek tűnhet.

Ezeknek a sejteknek a törékenysége azt is jelenti, hogy sokan közülük lebomlanak, ami túlzott bilirubinszintet okoz. A bilirubin egy enyhén vörös vagy barna színű anyag, amelyet a máj termel, amikor lebontja az öreg vérsejteket. A nagy mennyiségű bilirubin az, ami a bőr és a szem sárga árnyalatát adja.

2. Gyengeség és fáradtság

A gyengeség és a fáradtság a B12-vitamin-hiány gyakori tünetei. Azért fordulnak elő, mert a szervezetedben nincs elegendő B12-vitamin a vörösvértestek előállításához, amelyek az oxigént szállítják az egész testedben.

Ennek következtében nem tudod hatékonyan szállítani az oxigént a tested sejtjeihez, ami miatt fáradtnak és gyengének érzed magad.

3. Tűszúrásos érzés

A hosszú távú B12-hiány egyik súlyosabb mellékhatása az idegkárosodás.

Ez idővel bekövetkezhet, mivel a B12-vitamin fontos szerepet játszik abban az anyagcsere-útvonalban, amely a zsíros anyagot, a mielint termeli. A mielin egyfajta védelemként és szigetelésként veszi körül az idegeket. B12 nélkül a mielin másképp termelődik, és az idegrendszered nem képes megfelelően működni. Ennek egyik gyakori jele a paresztézia, vagyis a tűszúrás-érzés, amely a kezedben és a lábadban jelentkező bizsergő érzéshez hasonlít.

Érdekes módon a B12-hiányhoz társuló neurológiai tünetek általában vérszegénységgel együtt jelentkeznek. Egy tanulmány azonban azt mutatja, hogy az emberek körülbelül 28%-ánál a B12-hiány neurológiai tünetei a vérszegénység jelei nélkül jelentkeztek.

4. Változások a mobilitásban

Ha nem kezelik, a B12-hiány okozta idegrendszeri károsodás változásokat okozhat a járásban és a mozgásban. Még az egyensúlyodra és a koordinációdra is hatással lehet, így hajlamosabbá válhatsz az esésekre.

Ez a tünet gyakran jelentkezik az időseknél nem diagnosztizált B12-hiány esetén, mivel a 60 év felettiek hajlamosabbak a B12-hiányra. A hiány megelőzése vagy kezelése azonban ebben a csoportban javíthatja a mobilitást. Ez a tünet a súlyos B12-vitamin hiányban szenvedő fiataloknál is jelentkezhet.

5. Szájgyulladás és szájfekély

A glosszitisz a gyulladt nyelvre használt kifejezés. Ha glosszitiszed van, a nyelved színe és alakja megváltozik, fájdalmas, vörös és duzzadt lesz. A gyulladás hatására a nyelved sima is lehet, mivel az ízlelőbimbókat tartalmazó összes apró dudor a nyelveden megnyúlik és eltűnik.

Tanulmányok kimutatták, hogy a duzzadt és gyulladt nyelv, amelyen hosszú egyenes elváltozások vannak, a B12-vitamin-hiány korai jele lehet. Emellett egyes B12-hiányos embereknél más szájüregi tünetek is jelentkezhetnek, például szájfekély, tűszúrás-érzés a nyelvben vagy égő és viszkető érzés a szájban.

6. Légszomj és szédülés

Ha B12-hiány miatt vérszegény leszel, légszomjat és szédülést érezhetsz, különösen, ha megerőlteted magad. Ez azért van, mert a szervezetedből hiányoznak a vörösvérsejtek, amelyekre szükség van ahhoz, hogy elegendő oxigén jusson a tested sejtjeihez.

Ezeknek a tüneteknek azonban számos oka lehet, ezért ha azt veszi észre, hogy szokatlanul szapora a légzése, beszéljen orvosával, hogy kivizsgálják az okot.

7. Zavart látás

A B12-vitamin-hiány egyik tünete a homályos vagy zavart látás.

Ez akkor fordulhat elő, ha a kezeletlen B12-hiány a szemhez vezető látóideg idegrendszeri károsodását eredményezi. A károsodás megzavarhatja a szeméből az agyába jutó idegjelet, ami rontja a látást. Ezt az állapotot optikai neuropátiának nevezik. Szerencsére gyakran visszafordítható a B12 pótlásával.

8. Hangulatváltozások

A B12-hiányos emberek gyakran számolnak be hangulati változásokról. Valójában az alacsony B12-szintet összefüggésbe hozták a hangulati és agyi rendellenességekkel, például a depresszióval és a demenciával.

A "depresszió homociszteinhipotézisét" javasolták e kapcsolat lehetséges magyarázataként.

Ez az elmélet szerint az alacsony B12-szint által okozott magas homociszteinszint károsíthatja az agyszövetet, és zavarhatja az agyba érkező és onnan érkező jeleket, ami hangulatváltozásokhoz vezet.

Egyes tanulmányok szerint bizonyos B12-hiányos embereknél a vitamin pótlása visszafordíthatja a tüneteket.

Fontos megjegyezni, hogy a hangulatváltozásnak és az olyan állapotoknak, mint a demencia és a depresszió, számos oka lehet. Így a B12-vitamin kiegészítés hatása ezekben az állapotokban továbbra sem egyértelmű.

Ha hiányállapotban szenved, a táplálékkiegészítő szedése segíthet a hangulat javításában. Ez azonban nem helyettesíti a depresszió vagy a demencia kezelésében az egyéb, bizonyított orvosi terápiákat.

9. Láz

A B12-hiány nagyon ritka, de esetenként előforduló tünete a magas láz. Nem világos, hogy ez miért fordul elő, de egyes orvosok beszámoltak olyan esetekről, amikor a láz az alacsony B12-vitamin-szint kezelését követően normalizálódott.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a magas lázat sokkal gyakrabban betegség okozza, nem pedig B12-hiány.

A lényeg

A B12-vitamin-hiány gyakori, és különböző módon jelentkezhet, ami megnehezíti a felismerését.

Ha veszélyeztetett, és a fenti tünetek bármelyikét észleli, beszéljen orvosával. A legtöbb ember számára a B12-hiányt könnyű megelőzni, egyszerűen azzal, hogy biztosítja szervezete számára az elegendő B12-vitamint (étrenddel, vagy étrend-kiegészítőkkel).

Tartalomhoz tartozó címkék: Vitaminok
Az oldal tetejére